DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments atbalsta stingrākus ES noteikumus par rotaļlietu drošumu

FOTO: Rawpixel.com / Adobe Stock

Uzlaboto noteikumu mērķis būs samazināt ES vienotajā tirgū pārdoto bīstamo rotaļlietu skaitu un labāk aizsargāt bērnus no ar rotaļlietām saistītajiem riskiem

Trešdien Parlaments ar 603 balsīm "par", piecām "pret" un 15 deputātiem atturoties apstiprināja savu nostāju par pārskatītajiem ES noteikumiem par rotaļlietu drošumu. Noteikumu pārskatīšana tiek veikta, lai ņemtu vērā jaunas problēmas, galvenokārt saistībā ars arī uz ķīmiskajām vielām, kas ir kaitīgas tieši bērniem, piemēram, endokrīno sistēmu vai elpošanas sistēmu ietekmējošas vielas. Noteikumi iekļaus arī ķīmiskas vielas, kas ir toksiskas konkrētiem orgāniem vai arī ir ļoti noturīgas, bioakumulatīvas un toksiskas. Tāpat arī rotaļlietas nedrīkstētu saturēt arī perfluoralkilvielas un polifluoralkilvielas (PFAS).

Stingrākas pārbaudes

Visām rotaļlietām, ko pārdod ES, būs jābūt digitālajai produkta pasei (kas aizstās pašreizējo ES atbilstības deklarāciju), un tajā būs sīki norādīta atbilstība drošuma noteikumiem. Tas uzlabos rotaļlietu izsekojamību un ļaus vieglāk veikt tirgus uzraudzību un muitas pārbaudes. Patērētājiem būs arī viegli pieejama drošības informācija un brīdinājumi, piemēram, izmantojot QR kodu. EP deputāti savā nostājā mudina Komisiju atbalstīt un palīdzēt mazajiem un vidējiem rotaļlietu ražotājiem veikt drošības novērtējumus un nodrošināt atbilstību produkta pases prasībām.

Drošība, drošums un privātums jau izstrādē

Rotaļlietām ar digitāliem elementiem ir jāatbilst drošuma, drošības un privātuma aizsardzības standartiem. EP deputāti norāda, ka rotaļlietām, kurās izmantots mākslīgais intelekts un uz kurām attiecas jaunais Mākslīgā intelekta akts, būs jāatbilst kiberdrošības, personas datu aizsardzības un privātuma prasībām. Digitāli savienotu rotaļlietu ražotājiem ir jāievēro ES kiberdrošības noteikumi un jāņem vērā riski, kas apdraud bērnu psihisko veselību un kognitīvo attīstību.

Rotaļlietām ir jāatbilst arī nesen atjauninātajiem vispārīgajiem produktu drošuma noteikumiem, piemēram, attiecībā uz pārdošanu tiešsaistē, ziņošanu par negadījumiem, patērētāju tiesībām uz informāciju un tiesiskās aizsardzības līdzekļiem.

Ziņotāja Mariona Valsmane (EPP, Vācija) teica: "Mūsu bērni ir pelnījuši visdrošākās rotaļlietas. Pārskatītie drošuma noteikumi to palīdzēs sniegt. Mēs aizsargāsim viņus no neredzamām briesmām, piemēram, kaitīgām ķīmiskām vielām, un nodrošināsim, ka vecuma ierobežojumi un citi brīdinājumi būs skaidri redzami, arī iegādājoties rotaļlietas tiešsaistē. Jaunizveidotā digitālā pase sniegs patērētājiem piekļuvi vajadzīgajai informācijai. Vienlaikus nodrošināsim arī komercnoslēpumu aizsardzību – spēcīgs apliecinājums tam, ka Eiropa ir laba vieta, kur nodarboties ar uzņēmējdarbību."

Turpmākie pasākumi

Šodien pieņemtais teksts ir Parlamenta nostāja pirmajā lasījumā. Darbu ar šo dokumentu turpinās jaunais Eiropas Parlaments, ko ievēlēs 6. –9. jūnija vēlēšanās.

Vispārīga informācija

Lai gan ES tirgus ir viens no drošākajiem pasaulē, patērētāju rokās joprojām nonāk bīstamas rotaļlietas. ES ātrās brīdināšanas sistēmā par bīstamiem patēriņa produktiem “EU Safety Gate” 2022. gadā par rotaļlietām saņemts visvairāk paziņojumu — 23 % (2021. gadā – 20 %).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI