DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti prasa stingrākus noteikumus, lai samazinātu atkritumu daudzumu

FOTO: AdobeStock/Fotoschlick

Trešdien Parlaments pieņēma priekšlikumus, lai visā ES novērstu un samazinātu pārtikas un tekstilizstrādājumu atkritumu rašanos.

Eiropas Parlamenta deputāti pieņēma nostāju pirmajā lasījumā par ierosināto Direktīvas par atkritumiem pārskatīšanu ar 514 balsīm "par", 20 "pret" un 91 deputātam atturoties.

Stingrāki mērķi pārtikas atkritumu samazināšanai

EP deputāti ierosina stingrākus obligātos atkritumu samazināšanas mērķus, kas dalībvalstīm būtu jāsasniedz līdz 2030. gada 31. decembrim. Vismaz par 20 % būtu jāmazina pārtikas pārstrādes un ražošanas atkritumi (Komisijas ierosināto 10 % vietā) un par 40 % uz iedzīvotāju būtu jāmazina atkritumi mazumtirdzniecībā, restorānos, ēdināšanas pakalpojumu jomā un mājsaimniecībās (Komisijas ierosināto 30 % vietā). Parlaments arī vēlas, lai Komisija izvērtē, vai 2035. gadam būtu jānosaka vēl stingrāki mērķi (attiecīgi vismaz 30 % un 50 %), un šādā gadījumā nāk klajā ar attiecīgiem priekšlikumiem.

Ražotājiem jāapmaksā tekstilizstrādājumu savākšana, šķirošana un pārstrāde

EP deputāti vienojas paplašināt ražotāju atbildības shēmas, ar kuru palīdzību ražotājiem, kas pārdod tekstilizstrādājumus ES, būtu jāsedz to dalītas savākšanas, šķirošanas un pārstrādes izmaksas. Dalībvalstīm šīs shēmas būtu jāizveido 18 mēnešu laikā pēc direktīvas stāšanās spēkā (salīdzinājumā ar Komisijas ierosinātajiem 30 mēnešiem). Jaunie noteikumi attiektos uz apģērbiem un aksesuāriem, segām, gultas veļu, aizkariem, cepurēm, apaviem, matračiem un paklājiem, un ietvertu arī izstrādājumus, kas satur, piemēram, ādu, mākslīgo ādu, gumiju vai plastmasu.

Ziņotāja Anna Zalewska (ECR, Polija) teica: "Parlaments ierosina mērķtiecīgus risinājumus, kā mazināt pārtikas atkritumu daudzumu, piemēram, veicinot "neglītu" augļu un dārzeņu patēriņu, pievēršot uzmanību negodīgai tirgus praksei, precizējot noteikumus par lietošanas termiņiem un neizpirktu, bet uzturam vēl derīgu pārtiku ziedojot. Attiecībā uz tekstilizstrādājumiem mēs vēlamies iekļaut arī produktus, kas nav paredzēti mājsaimniecībām, paklājus un matračus, kā arī aptvert tirdzniecību tiešsaistes platformās."

Turpmāki pasākumi

Par šī tiesību akta galīgo redakciju likumdošanas sarunas vedīs jaunais Parlaments, ko ievēlēs 6.-9. jūnija vēlēšanās.

Vispārīga informācija

Katru gadu Eiropas Savienībā tiek saražoti 60 miljoni tonnu pārtikas atkritumu (131 kg uz iedzīvotāju) un 12,6 miljoni tonnu tekstilizstrādājumu atkritumu. Apģērbi un apavi vien veido 5,2 miljonus tonnu atkritumu, kas atbilst 12 kg atkritumu uz vienu cilvēku gadā. Tiek lēsts, ka mazāk nekā 1 % no visiem tekstilizstrādājumiem visā pasaulē tiek pārstrādāti jaunos izstrādājumos.

Pieņemot šo ziņojumu, Parlaments reaģē uz pilsoņu vēlmēm, kas paustas Konferences par Eiropas nākotni secinājumu 1(3), 5(8), 5(9) un 5(11) priekšlikumos, proti, lai ES piemērotu aprites ekonomikas principus un mazinātu pārtikas atkritumus, kā arī nekavējoties īstenotu vērienīgu ilgtspējīgas tekstilrūpniecības stratēģiju un paaugstinātu vides standartus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI