SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Jauns tiesiskais regulējums sociālajai uzņēmējdarbībai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sociālie uzņēmumi darbojas tirgus apstākļos, uzņēmējdarbībai raksturīgā un inovatīvā veidā ražojot preces un sniedzot pakalpojumus, no kuriem gūtie ienākumi tiek izmantoti sociāliem mērķiem.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Saeima pieņēmusi Sociālā uzņēmuma likumu, kura mērķis ir radīt labvēlīgu vidi sociālajai uzņēmējdarbībai. Paredzēts, ka jaunais regulējums stāsies spēkā 2018. gada 1. aprīlī.
īsumā
  • Sociālo uzņēmumu galvenais mērķis ir sociālās ietekmes īstenošana, nevis ieguvuma radīšana saviem īpašniekiem vai partneriem.
  • Likums sociālajiem uzņēmējiem paredz valsts, kā arī pašvaldības piešķirtas nodokļu atlaides.
  • Pašvaldības sociālajiem uzņēmumiem varēs nodot lietošanā bezatlīdzības mantu.
  • Sociālais uzņēmums varēs piesaistīt brīvprātīgos.
  • Paredzēts, ka jaunais regulējums stāsies spēkā 2018. gada 1. aprīlī.

Ar sociālo uzņēmējdarbību saprot tādus uzņēmumus, kuru galvenais mērķis ir sociālās ietekmes īstenošana, nevis ieguvuma radīšana saviem īpašniekiem vai partneriem. Tie darbojas tirgus apstākļos, uzņēmējdarbībai raksturīgā un inovatīvā veidā ražojot preces un sniedzot pakalpojumus, no kuriem gūtie ienākumi tiek izmantoti sociāliem mērķiem.

Saeima pieņēmusi Sociālā uzņēmuma likumu, kas bija nepieciešams, jo līdz šim pastāvēja dažādi šķēršļi, kas ierobežoja sociālo uzņēmēju darbību.

Sociālās uzņēmējdarbības likums nosaka, ka sociālais uzņēmums ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kurai šajā likumā noteiktā kārtībā piešķirts sociālā uzņēmuma statuss un kura veic labvēlīgu sociālo ietekmi radošu saimniecisko darbību. Piemēram, sociālo pakalpojumu sniegšana, iekļaujošas pilsoniskas sabiedrības veidošana, izglītības veicināšana, atbalsts zinātnei, vides aizsardzība un saglabāšana, dzīvnieku aizsardzība vai kultūras daudzveidības nodrošināšana.

Likums paredz, ka sociālais uzņēmums nesadala peļņu, bet iegulda noteiktu mērķu sasniegšanai.

Sociālās uzņēmējdarbības priekšrocības

Likumā sociālajiem uzņēmējiem paredzētas dažādas priekšrocības un atbalsta instrumenti saimnieciskās darbības veikšanai, piemēram, nodokļu atvieglojumi. Nodokļu atlaides varēs piešķirt arī pašvaldības un citas valsts un pašvaldības institūcijas. Tāpat pašvaldības varēs arī sociālajiem uzņēmumiem nodot lietošanā bezatlīdzības mantu. Sociālais uzņēmums varēs piesaistīt arī brīvprātīgos.

Plašāku informāciju par Sociālās uzņēmējdarbības likumu skatieties Saeimas sagatavotajā video:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI