SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
4
4

Eiropas atbalsta paku programmas uzraudzībai – elektroniski apkopota informācija

Stājas spēkā 01.02.2024.

Eiropas sociālās programmas atbalsts maznodrošinātajiem ir pārtikas, higiēnas un saimniecības preču, kā arī skolas piederumu komplekti.

FOTO: atbalstapakas.lv.

Eiropas Sociālā fonda atbalsta programmas pārskatāmībai tiks veidota elektroniskās datu uzskaites sistēma ar atbalsta īstenošanu, vadību un uzraudzību saistītajiem procesiem. Elektroniskā datu uzskaites sistēma nodrošinās datu par saņemto un izdalīto pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču komplektu uzkrāšanu un pieejamību.

To paredz Ministru kabineta (MK) 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 443 “Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.–2027. gadam īstenošanas uzraudzības noteikumi” grozījumi, kas stājas spēkā ceturtdien, 1. februārī.

Noteikumi papildināti ar jaunu VII1 nodaļu “Programmas elektroniskās datu uzskaites sistēmas izveidošanas un izmantošanas kārtība”. Tajā noteikts, kas un kādas darbības varēs veikt vienuviet elektroniski, piemēram, partnerorganizācijas varēs ievadīt, uzkrāt, uzglabāt, aktualizēt informāciju un datus un lejupielādēt pārskatus par saņemtajiem un izsniegtajiem atbalsta komplektiem un izmantotajiem pārtikas komplektiem gatavo maltīšu pagatavošanai.

Tāpat paredzēts, ka programmas elektroniskajā datu uzskaites sistēmā jāiekļauj dati par atbalsta saņēmējiem, proti, personas vārds, uzvārds, personas kods, dzimums, dzimšanas datums un atsevišķā pazīme – Ukrainas civiliedzīvotājs (ja attiecināms) –, pašvaldību sociālo dienestu izsniegto izziņu, kurās norādīts lēmuma numurs, periods un mājsaimniecībai noteiktais statuss (trūcīga, krīzes situācijā nonākusi vai maznodrošināta), kas atbilst programmas atbalsta saņemšanas nosacījumiem u. c.

Noteikumu grozījumu anotācijā skaidrots, ka programmas atbalsta komplektus izdala saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 381 “Eiropas Sociālā fonda Plus programmas materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.–2027. gadam īstenošanas noteikumi”, pamatojoties uz pašvaldību sociālo dienestu izsniegtajām izziņām par trūcīgas, maznodrošinātas vai krīzes situācijā nonākušas mājsaimniecības statusu. Izsniedzot atbalsta komplektus, partnerorganizācijas veic izdalīto atbalsta komplektu uzskaiti, tostarp aizpildot programmas atbalsta komplektu izdales uzskaites veidlapas.

Šobrīd gan partnerorganizācijām, gan programmas vadībā un uzraudzībā iesaistītajām iestādēm atbalsta komplektu izdales, uzskaites un uzraudzības process rada ievērojamu administratīvo slogu.

Ar elektroniskās datu uzskaites sistēmas ieviešanu partnerorganizācijām tiks atvieglots programmas atbalsta īstenošanas un administrēšanas process (tai skaitā saņemto un izdalīto atbalsta komplektu un personu, kurām sniegts atbalsts, uzskaite, atvieglota papildu dokumentu sagatavošana un iesniegšana pie partnerorganizāciju pārskatiem, mazināsies tehniskās neprecizitātes un kļūdas darba procesā).

Ar MK noteikumu grozījumiem uzraudzībā ir noteikta iespēja norakstīt izdevumos neatbilstošos izdevumus līdz 250 eiro un šim nolūkam nepieciešamo dokumentēšanu.

Tādējādi tiek turpināta 2014.–2020. gada plānošanas periodā nostiprinātā prakse neatbilstoši veiktos izdevumus neatgūt, ja tos nav iespējams ieturēt no partnerorganizācijas vai finansējuma saņēmēja un ja vienas neatbilstības dēļ šādu izdevumu summa nepārsniedz 250 eiro, skaidrots anotācijā.

LV portāls skaidrojumā “GMI un citu sociālās palīdzības minimālo ienākumu sliekšņi 2024. gadā kļūs augstāki” jau vēstīja, ka no šī gada 1. janvāra Eiropas atbalsta pakas var saņemt maznodrošinātas mājsaimniecības, kuru rīcībā esošie ienākumi mēnesī nepārsniedz 411 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā, bet katrai nākamajai personai mājsaimniecībā – 288 eiro.

Latvijā 25 partnerorganizācijas (nevalstiskās organizācijas, reliģiskās organizācijas, pašvaldības un to iestādes) nodrošina programmas atbalsta paku izdali 419 atbalsta saņemšanas vietās un izsniedz gatavas maltītes 29 zupas virtuvēs.

Informācija par pieejamo atbalstu: www.atbalstapakas.lv.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI