SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. novembrī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ceļu satiksme
6
8
6
8

Dzērājšoferiem būs obligāti jāapmeklē uzvedības korekcijas nodarbības

Stājas spēkā 17.11.2023.

FOTO: Freepik.

Turpmāk personām, kuras sodītas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko un citu apreibinošo vielu ietekmē un kurām pirmstermiņa veselības pārbaudē netiks konstatēta alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīga, kaitējoša lietošana vai atkarība, pirms transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atgūšanas būs obligāti jāapmeklē uzvedības korekcijas nodarbības.

To paredz Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 655 “Noteikumi par uzvedības korekcijas programmu personām, kas sodītas par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē”, kas stājas spēkā 17. novembrī.

Līdz šim psihosociālās korekcijas nodarbības saskaņā ar MK noteikumiem “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” tika noteiktas transportlīdzekļu vadītājiem, kuri ieguvuši noteiktu pārkāpumu uzskaites punktu skaitu.

Noteikumu projektā norādīts: “Nav konstatējams, ka transportlīdzekļu vadītāji, kuri sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, mazāk apdraudētu ceļu satiksmes drošību. Tādējādi arī attiecībā uz gadījumiem, kad transportlīdzekļa vadītājs ir sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, bet vadītāja pārkāpumu uzskaites punktu skaits nav tādā apmērā, lai būtu jāapmeklē psihosociālās korekcijas nodarbības, būtu paredzama attiecīga uzvedības korekcijas programma.”

Specializētā medicīniskā komisija sniegs norādes par nepieciešamību apmeklēt kursus

Jaunie Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību paredz, ka uz pirmstermiņa veselības pārbaudi nosūta transportlīdzekļa vadītāju, kuram ir izsniegta Latvijas Republikas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, ja ir pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājam ir medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai.

Lai pirmstermiņa veselības pārbaudē noskaidrotu, vai transportlīdzekļa vadītājam nav medicīnisko pretindikāciju transportlīdzekļa vadīšanai, specializētā medicīniskā komisija nodrošina transportlīdzekļa vadītāja narkoloģisko apskati, novērtē personas psihisko stāvokli, veic psiholoģiskos un psihodiagnostiskos testus, kā arī bioķīmiskos izmeklējumus, alkohola koncentrācijas kontroli izelpas gaisā un ķīmiski toksikoloģiskos izmeklējumus alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu noteikšanai bioloģiskajās vidēs u. c. procedūras.

Stājoties spēkā jaunajiem MK noteikumiem, turpmāk, ja specializētā medicīniskā komisija, veicot personas veselības pārbaudi, nekonstatēs personai alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu, kaitējošu lietošanu vai atkarību, tā personu informēs par to, ka transportlīdzekļa vadīšanas tiesības atgūstamas tikai pēc dalības uzvedības korekcijas programmā.

Attiecīgie dati tiks ievadīti arī transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Persona pati varēs izvēlēties pakalpojuma sniedzēju

Noteikumu projektā skaidrots, ka specializētā medicīniskā komisija personai arī norādīs fizisko un juridisko personu kontaktinformāciju, kas organizē uzvedības korekcijas nodarbības.

Personai būs jāizvēlas pakalpojuma sniedzējs un ar viņu jāsazinās, lai pieteiktos dalībai nodarbībās un noskaidrotu interesējošos jautājumus.

MK noteikumi paredz, ka pakalpojuma sniedzējs piecu darbdienu laikā pēc personas pieteikuma saņemšanas viņu informēs par izmaksām, kas saistītas ar dalību programmā, un par nodarbību sākuma datumu un laiku, kas nedrīkstēs pārsniegt 90 dienu, skaitot no pieteikuma saņemšanas dienas. Abām pusēm būs jānoslēdz līgums.

Nodarbību kursu vadīs viens speciālists

Korekcijas programmas grupu nodarbību organizētājus atlasīs speciāla komisija. Tās sastāvā nemainīgi būs Satiksmes ministrijas (SM), valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) deleģētie pārstāvji, bet, ja būs nepieciešams, var tikt pieaicināti arī eksperti klīniskajā vai veselības psiholoģijā, kā arī atkarību ārstēšanas un ceļu satiksmes drošības jomā, paredz MK noteikumi.

Noteikumu projektā norādīts, ka nodarbību kursu vadīs viens speciālists. MK noteikumi paredz: pakalpojuma sniedzējam jānodrošina, ka speciālistam, kurš vadīs nodarbību, ir psihologa sertifikāts klīniskās un veselības psiholoģijas profesionālās darbības jomā vai persona ir reģistrēta Psihologu reģistrā klīniskās un veselības psiholoģijas profesionālās darbības jomā un strādā psihologa pārrauga pārraudzībā, kā arī viņai ir vismaz divu gadu pieredze grupu nodarbību vadīšanā personām ar atkarībām.

Maksa par nodarbībām būs jāsedz no savas kabatas

Atbilstoši MK noteikumiem pakalpojuma sniedzējam jānodrošina ne mazāk kā 16 akadēmisko stundu gara uzvedības korekcijas programma, kas kopumā ilgs ne vairāk par astoņām nedēļām. 

MK noteikumu pielikumā minētas programmā apgūstamās tēmas un stundu skaits, kas atvēlams katrai no tām:

  • Savstarpēja iepazīšanās ar grupas dalībniekiem. Motivācijas nodarbība. Personība un uzvedība – 2,5 stundas.
  • Ieradums, pieradums, atkarība. Atkarības uzvedības veidošanās – 2,5 stundas.
  • Atkarību izraisošas vielas, to ietekme. Atkarību izraisošu vielu ietekme un transportlīdzekļu vadīšana – 2,5 stundas.
  • Domāšanas kļūdas. Atbildīga uzvedība uz ceļa. Cēloņi un sekas – 2,5 stundas.
  • Emociju un uzvedības vadība. Stresa vadība – 2,5 stundas.
  • Problēmu risināšanas stratēģija. Veselīga uzvedība. Atbildīgs lēmums – 2,5 stundas.
  • Visu programmas tēmu kopsavilkums. Galvenie secinājumi – 1 stunda.

Noteikumi arī paredz, ka vienā uzvedības korekcijas programmas grupā drīkstēs būt ne vairāk par astoņiem dalībniekiem. Savukārt izmaksas par nodarbībām būs jāsedz pašai personai atbilstoši pakalpojuma sniedzēja cenrādim. Kā paskaidrots noteikumu projektā, lielākā daļa pakalpojumu, kas saistīti ar vadīšanas tiesību iegūšanu vai atgūšanu, apmaksājami pēc pakalpojuma sniedzēju cenrāža (piemēram, maksa par apmācību autoskolās, veselības pārbaudēm, pirmās palīdzības kursiem u. c.), līdz ar to nav pamata pieļaut izņēmumu attiecībā uz uzvedības korekcijas nodarbībām.

Programma būs pabeigta tikai tad, kad tiks apmeklētas visas nodarbības

Plānots, ka transportlīdzekļa vadītājam, kurš piedalīsies kursos, gan pirms, gan pēc nodarbības būs jāreģistrējas, tādējādi apliecinot savu dalību nodarbībā.

Ja tiks konstatēts, ka transportlīdzekļa vadītājs nav apmeklējis visas nodarbības, dalība uzvedības korekcijas programmā netiks uzskatīta par pabeigtu. Tomēr personai būs iespēja apmeklēt kavētās nodarbības citā uzvedības korekcijas grupā.

Kad tiks konstatēts, ka persona pilnā mērā apmeklējusi un pabeigusi uzvedības korekcijas programmu, pakalpojuma sniedzējs izdarīs par to atzīmi transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, līdz ar to attiecīgā informācija būs pieejama arī CSDD.  

Jāpiebilst, ka uzvedības korekcijas programma transportlīdzekļu vadītājiem, kuri sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē un kuriem pirmstermiņa veselības pārbaudē nav konstatēta alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīga, kaitējoša lietošana vai atkarība, Ceļu satiksmes likumā tika iekļauta jau grozījumos, kas stājās spēkā 2020. gada 13. janvārī. Taču grozījumu ieviešana aizkavējās, jo deleģējumā Ministru kabinetam noteikt apmaksas kārtību bija nepieciešami precizējumi.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI