SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. janvārī, 2022
Lasīšanai: 16 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
3
21
3
21

Primārās vakcinācijas sertifikāts būs derīgs ierobežotu laiku. Ceļotājiem jau no 1. februāra

Stājas spēkā 08.01.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publikācija aktualizēta, ņemot vērā 11. februāra grozījumus MK rīkojumā Nr. 720, ar ko tiek atcelta sertifikāta derīguma termiņa ieviešana Latvijā līdz ārkārtējās situācijas beigām – 28. februārim.

Ārkārtējā situācija tiek pagarināta līdz 2022. gada 28. februārim, saglabājot lielāko daļu līdzšinējo epidemioloģiskās drošības pasākumu Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai. Svarīgākās izmaiņas iedzīvotājiem – no 1. marta (atgriežoties no ārvalstīm, – jau no 1. februāra) vakcinācijas sertifikāti izmantošanai noteiktās situācijās (pakalpojumu saņemšana, pasākumu apmeklēšana, ceļošana) būs derīgi ierobežotu laika periodu pēc primārā vakcinācijas kursa pabeigšanas un tā pagarināšanai būs nepieciešams saņemt balstvakcināciju.  Savukārt visiem darbiniekiem klātienē no 1. marta ir jāuzrāda vismaz primārās vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, bet balstvakcinācija ir rekomendējoša.

To paredz valdības apstiprinātās izmaiņas epidemioloģisko drošības pasākumu un ārkārtējās situācijas regulējumā: grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” (stājās spēkā 7. janvārī) un grozījumi MK noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (stājās spēkā 8. janvārī).

11. februārī izsludinātie grozījumi MK rīkojumā pagarina sertifikāta derīguma ieviešanas termiņu līdz 28. februārim. 

Jaunas definīcijas terminiem

Grozījumi Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumos (Nr. 662) precizē jau esošās definīcijas, kā arī tos papildina ar jaunām definīcijām, kas paskaidro vairākus terminus:

  • pilnībā vakcinēta persona;
  • primārā vakcinācija;
  • balstvakcinācija;
  • epidemioloģiski droša vide.

Šie termini ir īpaši aktuāli, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumus un ārkārtējās situācijas regulējumu, kas nosaka, ka līdz tās beigām lielākā daļa pakalpojumu un pasākumu iedzīvotājiem Latvijā tiek nodrošināti tikai epidemioloģiski drošā vidē. 

Terminu definīcijas ir svarīgi precizēt arī, lai vienādotu Latvijas regulējumu ar noteikumiem visā Eiropas Savienībā attiecībā uz ceļotājiem. 

No 1. marta – precizēta definīcija, kas uzskatāma par pilnībā vakcinētu personu pret Covid-19

Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumu Nr. 662 2.16. apakšpunkts paredz, ka no 15. februāra (ārkārtējās situācijas laikā līdz 28. februārim nepiemēro) par pilnībā vakcinētu personu uzskatāma persona, kurai ir pabeigta primārā vakcinācija, un ir pagājušas:

  • ne vairāk kā 150 dienas (pieci mēneši), kopš “Janssen” ražotās vakcīnas devas saņemšanas;
  • ne vairāk kā 270 dienas (9 mēneši), kopš saņemta pēdējā (otrā) citas vakcīnas deva;
  • persona ir saņēmusi balstvakcināciju.

Primārās vakcinācijas kurss un balstvakcinācija

MK noteikumos Nr. 662 ir paskaidrots, kas ir pabeigta primārā vakcinācija un balstvakcinācija:

 

  • Pabeigta primārā vakcinācija (Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumu 2.16.1 apakšpunkts) – atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai vai Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē publicētajai Vakcinācijas rokasgrāmatai ievadīts pirmreizējās vakcinācijas pilnam kursam paredzētais Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētas vai Pasaules Veselības organizācijas atzītas vakcīnas devu skaits, un kopš vakcinācijas kursa pabeigšanas ir pagājušas ne mazāk kā 14 dienas.

  • Balstvakcinācija (Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumu 2.16.2 apakšpunkts) – ievadīts Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē publicētajā Vakcinācijas rokasgrāmatā noteiktajai balstvakcinācijas shēmai atbilstošs Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētas vai Pasaules Veselības organizācijas atzītas vakcīnas devu skaits.

Eiropas Zāļu aģentūra šobrīd ir reģistrējusi, un Latvijā ir atzītas četras vakcīnas pret Covid-19:

Plašāka informācija par vakcīnām latviešu valodā ir apkopota Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā: Jautājumi un atbildes par vakcināciju un vakcīnām.

Balstvakcinācijas saņemšanas nosacījumi līdz 9. janvārim:

  • “Janssen” vakcīnu saņēmušās personas – divus mēnešus pēc 1. potes;
  • “Vaxzevria” (“AstraZeneca”) vakcīnu saņēmušās personas – trīs mēnešus pēc 2. potes;
  • “Comirnaty” (“Pfizer-BioNTech”) vai “Spikevax” (“Moderna”) vakcīnas saņēmušās personas – trīs mēnešus pēc 2. potes;
  • Covid-19 pārslimojušas personas un vakcinējušās ar vienu poti – trīs mēnešus pēc potes vai pārslimošanas (ņemot vērā, kas bijis pēdējais);
  • personas ar novājinātu imunitāti un vakcinējušās ar trim potēm – sešus mēnešus pēc 3. potes;
  • neveic jauniešiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem.

Informācija par jaunākajiem pētījumiem un ziņojumiem, tai skaitā par vakcīnu pret Covid-19 blaknēm, tiek apkopota Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

 

No 1. marta – primārās vakcinācijas sertifikātam ierobežots laiks izmantošanai zaļajā režīmā (saņemot pakalpojumus un apmeklējot pasākumus)

No februāra vidus mainīsies arī epidemioloģiski drošas vides (jeb t. s. “zaļā režīma”) definīcija.

Atbilstoši Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumu Nr. 662 2.23. apakšpunktam (15. februāra redakcijā, ārkārtējās situācijas laikā līdz 28. februārim nepiemēro) epidemioloģiski droša vide ir telpa vai teritorija, publiska vai privāta pasākuma norises vai pakalpojuma sniegšanas vieta, kurā atrodas tikai pilnībā vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši pakalpojuma saņēmēji vai pasākuma apmeklētāji un pakalpojuma sniedzēja vai pasākuma organizatora darbinieki (amatpersonas), ko apliecina pabeigtas primārās vakcinācijas vai balstvakcinācijas, vai pārslimošanas sertifikāts.

Tas nozīmē, ka vakcinācijas sertifikāti personām, kuras ir saņēmušas tikai primārās vakcinācijas pret Covid-19 kursu (vakcinācijas sertifikāts pēc tā pabeigšanas izmantošanai vietās, kuras darbojas pēc epidemioloģiski drošas vides principiem jeb “zaļajā režīmā”), būs derīgs ierobežotu laika periodu – 270 vai 150 dienas, kopš pēdējās vakcīnas devas saņemšanas dienas.

Piemēri primārās vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņiem Latvijā, saņemot pakalpojumus

Tātad šie nosacījumi attiecas tikai uz pakalpojumu saņemšanu un sniegšanu, tai skaitā pasākumu organizēšanu un apmeklēšanu epidemioloģiski drošajā jeb “zaļajā” vidē no 1. marta

1.       Veikta primārā vakcinācija pret Covid-19

Ar kādu vakcīnu veikta primārā vakcinācija

Primārās vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš

Divas devas:

“Vaxzevria” (“Astra Zeneca”);

“Comirnaty” (“Pfizer-BioNtech”);

“Spikevax” (“Moderna”).


270 dienas
(9 mēneši)

no dienas, kad saņemta otra vakcīnas deva.

Viena deva:

“Janssen” (“Johnson&Johnson”).


150 dienas

no vakcīnas devas saņemšanas.

2. Pirms primārās vakcinācijas uzsākšanas persona ir inficējusies ar Covid-19, ko apliecina laboratorijā veikts RNS tests. Primārā vakcinācija veikta ar vienu vakcīnas devu.

Ar kādu vakcīnu veikta primārā vakcinācija

Primārās vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš

Viena deva:

“Vaxzevria” (“Astra Zeneca”);

“Comirnaty” (“Pfizer-BioNtech”);

“Spikevax” (“Moderna”);

“Janssen” (Johnson&Johnson”).



270 dienas
(9 mēneši) no dienas, kad saņemta vakcīnas deva.

3. Covid-19 vīruss pārslimots pēc primārās vakcinācijas pabeigšanas ar vienu vakcīnas devu (infekcija diagnosticēta laboratorijā, veicot RNS testu).

Ar kādu vakcīnu veikta primārā vakcinācija

Sertifikāta derīguma termiņš


Viena deva
:

 “Janssen” (“Johnson&Johnson”).

 

Šajā gadījumā var izmantot pārslimošanas sertifikātu 180 dienas pēc pirmā laboratorijā ņemtā parauga ņemšanas datuma RNS testa veikšanai ar pozitīvu rezultātu.

 

Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumu Nr. 662 2.17. apakšpunkts paredz, ka pārslimojusi persona ir persona, kurai ir apstiprināta Covid-19 diagnoze, veicot RNS testu, un kopš parauga ņemšanas datuma pirmā pozitīvā testa vienas saslimšanas epizodes ietvaros ir pagājušas vienpadsmit, bet ne vairāk kā 180 dienu. Šajā laikā persona var izmantot savu pārslimošanas sertifikātu. 

Primārās vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš netiek ierobežots:

  • bērniem līdz 18 gadu vecumam, jo šobrīd šai vecuma grupai nav pieejama balstvakcinācija;
  • personām, kurām pirms vai pēc primārās vakcinācijas pret Covid-19 ar divām vakcinācijas devām ir bijusi apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, veicot RNS testu laboratorijā;
  • personām, kuras ir saņēmušas balstvakcināciju.

Veselības ministrijas infografika

No 1. februāra – vienots akceptēšanas periods vakcinācijas sertifikāta izmantošanai ceļošanai ES teritorijā

Vienots vakcinācijas sertifikāta “derīguma termiņš” (neatkarīgi no tā, kāda vakcīna saņemta) tiek ātrāk ieviests personām, kuras pārvietojas Eiropas Savienības teritorijā, tai skaitā ieceļo Latvijā.

Tas saistīts ar to, ka no 1. februāra tiek īstenota vienota pieeja ceļošanai Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs. Proti, Eiropas Komisijas deleģētā regula Nr. 2021/2288* nosaka 270 dienu akceptēšanas standartperiodu vakcinācijas sertifikātiem par pirmreizējās vakcinācijas kursa pabeigšanu.

Līdz ar to Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumi Nr. 662 ir papildināti ar 148.1 punktu, kas paredz – vakcinācijas sertifikāts ieceļošanai Lavijā ir derīgs, ja apliecina, ka personai ir pabeigta primārā vakcinācija un kopš pēdējās vakcīnas devas saņemšanas dienas ir pagājušas ne vairāk kā 270 dienas, vai apliecina to, ka persona ir saņēmusi balstvakcināciju.

Jāakcentē, ka, šķērsojot robežas Eiropas Savienības teritorijā, 270 dienu akceptēšanas periods primārās vakcinācijas sertifikātam attiecas uz jebkuru ES atzītu vakcīnu, tai skaitā “Janssen” (vēršam vēlreiz uzmanību, ka Latvijas valsts teritorijā primārās vakcinācijas sertifikāta akceptēšanas noteikumi ir stingrāki attiecībā uz pakalpojumu saņemšanu, pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē jeb “zaļajā režīmā”).

No 15. februāra – darba vidē klātienē primārā vakcinācija obligāta, balstvakcinācija tiek rekomendēta

Kā paskaidrots noteikumu grozījumu anotācijā, primārās vakcinācijas sertifikāta “derīguma termiņš” attiecas tikai uz epidemioloģiski drošā vidē jeb “zaļajā” režīmā nodrošināto pakalpojumu saņēmējiem un pasākumu apmeklētājiem.

Taču šis ierobežojums šobrīd netiek attiecināts uz darba attiecībām, nodarbinātību. Tomēr ir jāņem vērā, ka, veicot jebkādu darbu klātienē, no 15. februāra visiem darbiniekiem būs nepieciešams primārās vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, taču tam šobrīd nav noteikts “derīguma termiņš”. 

Ministru kabineta rīkojums Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” šobrīd nosaka vairākus darba organizācijas principus darba vietās. Piemēram, tajā noteikts darba devēja pienākums nodrošināt darbiniekiem (amatpersonām) attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj (5.1.1. apakšpunkts), un organizēt darbu tā, lai klātienē ar darba devēja norīkojumu darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki (amatpersonas), kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā (5.1.2. apakšpunkts).

Šobrīd valdības rīkojuma 5.1.3. apakšpunkts pieļauj, ka darbinieki (amatpersonas), tai skaitā brīvprātīgie un personas ar ārpakalpojuma līgumiem, kuriem nav sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, darba telpās atrodas tikai ar testēšanas sertifikātu vai darba devēja organizētu Covid-19 antigēna skrīninga testu, kas nav vecāks par 72 stundām, un testa rezultāts ir negatīvs.

No 15. februāra šis apakšpunkts izteikts jaunā redakcijā un paredz darba devēja pienākumu nodrošināt, ka darbinieki (amatpersonas), tai skaitā brīvprātīgie un personas ar ārpakalpojuma līgumiem, darba pienākumus klātienē veic tikai tad, ja viņiem ir primārās vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Līdzīga norma būs spēkā arī pēc ārkārtējās situācijas beigām, jo tā ir iekļauta Ministru kabineta Nr. 662 24. punktā (ārkārtējās situācijas laikā nepiemēro). Tas nozīmē, ka, ārkārtējai situācijai noslēdzoties (ņemot vērā lēmumus 7. janvārī, – no 1. marta), darba devējiem ir saistošs krietni lakoniskāks regulējums, kas izteikts šādi: “Darbinieks, kā arī brīvprātīgais darbinieks un persona, kas nodarbināta uz ārpakalpojuma līguma pamata, darba (amata) pienākumus klātienē var veikt, ja tai ir sertifikāts, kas apliecina pabeigtu primāro vakcināciju vai balstvakcināciju, vai pārslimošanas sertifikāts.”

Savukārt valsts un pašvaldības institūcijas (tai skaitā kapitālsabiedrības) darbinieks (amatpersona) darba (amata, dienesta) pienākumus, neatkarīgi no to veikšanas vietas (tātad – arī attālināti), arī pēc ārkārtējās situācijas beigām var veikt, ja tam ir sertifikāts, kas apliecina pabeigtu primāro vakcināciju vai balstvakcināciju, vai Covid-19 pārslimošanu (MK noteikumu 25. punkts).

Darbiniekiem, uz kuriem neattiecas papildu drošības prasības (piemēram, sniedzot pakalpojumus vai organizējot pasākumus epidemioloģiski drošā vidē), balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta, teikts grozījumu projekta anotācijā.

Kā zināt, cik ilgi derīgs vakcinācijas sertifikāts

Kā skaidro Veselības ministrija, primārās vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš tiks skaitīts no nākamās dienas pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas.

Šobrīd derīguma termiņu var aprēķināt, apskatot savā sertifikātā norādīto datumu, kurā veikta vakcinācija. Vakcinācijas datums ir redzams sertifikāta pilnās versijas (PDF formātā) sadaļā “Vakcinācijas datums”.

Veselības ministrijas vizuālis

Iecerēts, ka no 15. februāra paziņojums par sertifikāta derīguma termiņa beigām būs redzams, personai autentificējoties tīmekļvietnē  www.covid19sertifikats.lv.

Balstvakcinācijas sertifikāts kļūst derīgs izmantošanai pēc tam, kad vakcinācijas iestāde ir ievadījusi datus par vakcinācijas faktu e-veselības sistēmā. Ārstniecības iestādei tas ir jāpaveic 48 stundu laikā pēc vakcīnas saņemšanas. Tiklīdz informācija ir pieejama E-veselības sistēmā, tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv ir pieejams balstvakcinācijas sertifikāts.

Aicina balstvakcināciju neatlikt uz pēdējo brīdi

Nacionālais veselības dienests un Veselības ministrija aicina iedzīvotājus savlaicīgi pārbaudīt savu vakcinācijas sertifikātu izmantošanas termiņu, lai nebūtu tā, ka 15. februārī tas ir nepieciešams, bet sertifikāts vairs nav derīgs.

Jārēķinās, ka uzreiz saņemt nepieciešamo balstvakcināciju var nebūt iespējams. Kā sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem informēja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, tiesības saņemt balstvakcināciju 7. janvārī bija 941 561 Latvijas iedzīvotājam, bet aptuveni 349 tūkstošiem iedzīvotāju februāra vidū primārās vakcinācijas sertifikāta termiņš būs beidzies. Līdz ar to diezgan droši var prognozēt – būs rindas! 

* Eiropas Komisijas 2021. gada 21. decembrī deleģētā regula Nr. 2021/2288, ar ko attiecībā uz ES digitālā Covid-19 sertifikāta formātā izdoto vakcinācijas sertifikātu, kurš apliecina pirmreizējās vakcinācijas kursa pabeigšanu, akceptēšanas periodu groza Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2021/953 pielikumu.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI