SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
16. maijā, 2019
20
20

EP vēlēšanas jau 25. maijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kārtējās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 2019. gada 25. maijā. Latvija šajās vēlēšanās ir viens vēlēšanu apgabals, un EP no Latvijas būs jāievēlē astoņi deputāti. Šoreiz pilotprojekta ietvaros vēlētāji iepriekšējās balsošanas dienās varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā. LV portāla infografikā pirms vēlēšanām apkopota vēlētājiem lietderīga informācija.

EP vēlēšanu procedūru reglamentē gan Eiropas tiesību akti, ar kuriem nosaka visām dalībvalstīm kopīgus noteikumus, gan īpaši dalībvalstu noteikumi, kas katrā valstī ir atšķirīgi. Kopīgajos noteikumos paredz proporcionālas pārstāvības principu un uzskaita konkrētas situācijas, kas nav savienojamas ar EP deputāta mandātu. Savukārt attiecīgo vēlēšanu sistēmu un apgabalu skaitu nosaka konkrētās dalībvalsts tiesību aktos. Kārtību, kādā notiek EP vēlēšanas Latvijā, nosaka Eiropas Parlamenta vēlēšanu likums.

Jaunums – iepriekšējā balsošana jebkurā iecirknī

EP vēlēšanās vēlētāju uzskaitei izmanto vēlētāju sarakstus. Tāpēc, līdzīgi kā pašvaldību vēlēšanās, katram vēlētājam jābalso savā iecirknī, kas 2019. gada 24. februārī (90 dienas pirms vēlēšanām) atbilda viņa reģistrētajai dzīvesvietai.

Ja vēlētājs līdz 7. maijam nav nomainījis vēlēšanu iecirkni, vēlēšanu dienā, 25. maijā, var balsot tikai iepriekš vēlētāju sarakstā iekļautajā vēlēšanu iecirknī.

Pilotprojekta ietvaros 2019. gada EP vēlēšanās Latvijā ir nodrošināta jauna papildu balsošanas iespēja – iepriekšējā balsošanas dienā vēlētājs var balsot savā vai jebkurā citā vēlēšanu iecirknī. Vienlaikus CVK vērš uzmanību, ka, balsojot citā iecirknī, jārēķinās ar ilgāk pavadītu laiku tajā, jo iecirkņa darbinieks pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni, lai pārliecinātos, ka viņš jau nav nobalsojis.

Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana

Sociālajos tīklos iedzīvotāji publicē vēstījumus par to, ka nav saņemts paziņojums par EP vēlēšanām un tā iemesla dēļ nav zināms vēlēšanu iecirknis. Kā iepriekš LV portālam norādīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), paziņojumam ir informatīva nozīme, tas vēlēšanu iecirknī nav jāuzrāda. Proti, tas nav balsošanas dokuments.

Ja vēlētājs nav saņēmis vēlēšanu paziņojumu, vēlēšanu iecirkni iespējams noskaidrot, zvanot uz Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) uzziņu tālruni 67 049 999, vai arī elektroniski, izmantojot PMLP e-pakalpojumu.

Balsošanas dokumenti

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā (ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā). Lai piedalītos vēlēšanās, pilsonim jābūt sasniegušam 18 gadu vecumu vēlēšanu dienā un jābūt iekļautam Latvijas Vēlētāju reģistrā.

Balsošanas dokuments EP vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Tā kā vēlēšanās lieto vēlētāju sarakstus, spiedogu pasē par dalību šajās vēlēšanās neliek, skaidro CVK. Proti, lai piedalītos EP vēlēšanās, vēlētājam, kurš vēlēs, uzrādot eID karti, nav vajadzīga vēlēšanu apliecība.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI