NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Satiksme
7
7

Piesprādzējies arī autobusā!

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā pērn notikuši 228 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti pasažieru autobusi. Šajos negadījumos ievainoti 182 pasažieri un pieci autobusu vadītāji. Diemžēl vienā avārijā sekas bijušas letālas: tajā gāja bojā autobusa šoferis. Biežāk avārijas notiek uz slidena ceļa, kad straujas bremzēšanas dēļ autobuss saslīd, iebrauc grāvī vai pat apgāžas.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību nepieciešamībai lietot drošības jostu arī autobusos, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) kopā ar “Autotransporta direkciju” turpina sociālo kampaņu “Vari mašīnā. Vari arī autobusā”. Kampaņas laikā autobusu pasažieri tiek aicināti lietot drošības jostu, braucot ar sabiedrisko transportu reģionālajos maršrutu reisos, skaidro CSDD.

“Praksē ir piedzīvotas dažādas situācijas. Spilgtā atmiņā ir palikusi autobusa avārija, kas notika pirms vairākiem gadiem uz Liepājas šosejas, kur stāvošā autobusā ietriecās kravas automašīna. Autobusa šoferi paglāba drošības josta, savukārt vairāki pasažieri trieciena brīdī tika izmētāti pa autobusu un guva dažādas traumas, sākot no sasistām ribām un gūžām līdz pat nopietnākiem ievainojumiem. Ja pasažieri būtu piesprādzējušies, viņi trieciena brīdī paliktu savos krēslos, līdz ar to sekas būtu krietni mazākas,” stāsta “Nordeka” pārstāvis Edvards Valdmanis, kura novērojumi liecina, ka autobusā piesprādzējas viens no simts pasažieriem.

Mediķi stāsta, ka autobusu avārijās parasti ir daudz cietušo. Biežākās traumas šādās avārijās ir dažādi lūzumi, sasitumi, brūces, izsisti zobi vai sejas traumas.

“Tieši rudenī un ziemā reģionālo maršrutu reisu pasažieriem ir jābūt īpaši piesardzīgiem un jālieto drošības josta bez šofera īpaša atgādinājuma un pamudinājuma, jo šis ir slideno ceļu laiks. Autobusa šoferis nevar pārbaudīt visus autobusa pasažierus. Turklāt visi autobusi, kas ražoti pēc 2006. gada, ir aprīkoti ar drošības jostām. Šādi autobusi veido 90% no visa autobusu parka Latvijā. No 2021. gada drošības jostas būs pilnīgi visos autobusos,” papildina Kristiāns Godiņš, “Autotransporta direkcijas” vadītājs.

Kampaņa tiek rīkota sadarbībā ar Valsts policiju. To atbalsta degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K Latvia” un VSIA “Autotransporta direkcija”. Kampaņa daļēji tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI