E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31652
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme

Kādas ir publiskai lietošanai nodotas automazgātavas teritorijas uzturēšanas prasības

J
jautā:
02. februārī, 2024
Kristaps

Sveiki! Šodien saskāros ar ļoti nepatīkamu situāciju. Iebraucot pašapkalpošanās automazgātavā, auto kļuva nevaldāms, un es avarēju, ietriecoties vienā no automazgātavas nodalījumiem. Automazgātavas teritorija bija ledū, un nekur nebija ne sāls, ne smiltis. Ilgi nebija jāgaida, pēc piecām minūtēm avarēja vēl viens autovadītājs. Atbrauca policija, viņu secinājumi: pats esmu vainīgs, jo neizvēlējos atbilstošu braukšanas ātrumu. Es braucu ar 10 km/h, ne ātrāk. Vai, vēršoties pie pakalpojuma sniedzēja (privātās automazgātavas), tam nav pienākuma un atbildības ceļa uzturēšanā un pakalpojuma pieejamības nodrošināšanā? Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Privātpersonai piederoša nekustamā īpašuma teritorijas kopšanu un uzturēšanu regulē pašvaldību saistošie noteikumi. Piemēram, Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 146 “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” 4.1.4. apakšpunkts noteic nekustamā īpašuma īpašnieka vai faktiskā valdītāja pienākumu veikt publiskā lietošanā esošo piebrauktuvju, piebraucamo ceļu un autostāvvietu regulāru kopšanu – tīrības uzturēšanu, sniega un apledojuma laikā attīrīšanu no sniega un pretslīdes materiāla kaisīšanu, kā arī izkaisītā pretslīdes materiāla savākšanu, tiklīdz tas vairs nav nepieciešams (ziemas periodā kopšanas darbi pirmo reizi jānodrošina katru dienu līdz plkst. 8.00).

Atbilstoši minēto saistošo noteikumu 26. un 28. punktam Rīgas domes Administratīvā inspekcija par minētā neievērošanu juridiskajām personām var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 280 naudas soda vienībām (1400 eiro). Konkrētajā situācijā jāsaprot, ka automazgātavas specifikas dēļ pastiprināta apledojuma veidošanās un pretslīdes materiālu aizplūšana vai neefektivitāte ir ļoti iespējama. Tas jāņem vērā, izvēloties piemērotu braukšanas ātrumu, tādēļ situācija ir patiesi strīdīga.

Ja uzskatāt, ka konkrētā persona (teritorijas īpašnieks vai faktiskais valdītājs) nav pienācīgā kārtā veikusi sev uzliktos pienākumus, kā rezultātā jums radušies zaudējumi, jums ir tiesības vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā ar prasības pieteikumu par kaitējuma atlīdzināšanu. Vairāk par prasības celšanu tiesā varat uzzināt LV portāla skaidrojumā.

Vienlaikus jāinformē, ka pirms prasības iesniegšanas būtu lietderīgi sagaidīt attiecīgo lēmumu par soda piemērošanu administratīvā pārkāpuma procesā par publiskā lietošanā nodotās teritorijas uzturēšanu, jo šāds lēmums un tajā norādītie faktiskie apstākļi noteikti palīdzētu prasības pamatošanai un pierādīšanai, ka nodarītie zaudējumi ir tiešā cēloņsakarībā ar konkrētās personas prettiesisko rīcību (administratīvo pārkāpumu). Protams, jums ir iespēja jebkurā laikā vērsties pie konkrētās personas, kura nodarījusi minēto kaitējumu, lai ārpustiesas kārtībā savstarpēji vienotos par kaitējuma brīvprātīgu kompensēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas