NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
05. novembrī, 2009
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Vide
1
1

Energoefektīvo spuldžu uzvaras gājiens (II)

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc sarunām ar veikala apmeklētājiem varējām apkopot virkni jautājumu, uz kuriem atbildēt var tikai vides jautājumos kompetenti speciālisti. Piemēram, vairāki pircēji pauda bažas par iespējamo dzīvsudraba piesārņojumu apkārtējā vidē pēc spuldžu nokalpošanas. Kā tiks organizēta dzīvsudraba utilizācija? Luminiscējošās spuldzes ir pildītas ar dzīvsudraba tvaikiem un inerto gāzi argonu, bet uz to iekšējām sienām ir luminiscējošs pārklājums. Vai, šādā veidā „samazinot slodzi dabai”, tai nenodarīsim vēl lielāku kaitējumu?

Uz jautājumiem atbildes sniedza vides ministra padomnieks Didzis Jonovs. „Dzīvsudrabs nodrošina augstu energoefektivitāti mājsaimniecību fluorescences spuldzēs, to ilgstošu lietošanas laiku un ātru uzsilšanu. Vienā fluorescences spuldzē var būt līdz pat 5 mg (0,005 g) dzīvsudraba (piemēram, zobārstniecības amalgamā ir līdz pat 0,5 g dzīvsudraba, vecā tipa termometros līdz pat vairākiem gramiem dzīvsudraba). Limits 0,5 mg dzīvsudraba šajās lampās ir noteikts REACH regulas ietvaros,” salīdzināja padomnieks.

Eiropas Kopienā fluorescences spuldzes tiek izmantotas ilgāk nekā 15 gadus, bet dienas gaismas spuldzes - ilgāk nekā 50 gadus. „Arī Latvijā to utilizācijā ir ilgstoša pieredze. Jau vairāk nekā 10 gadus SIA „Lampu demerkurizācijas centrs” nodarbojas ar dienasgaismas spuldžu pārstrādi un dzīvsudraba atdalīšanu,” informēja D. Jonovs, piebilstot, ka kopš 2006. gada 1. jūlija tās personas, kuras pirmo reizi Latvijā pārdod šīs spuldzes, maksā dabas resursu nodokli (DRN) vai izveido šo spuldžu apsaimniekošanas sistēmu ar izlietoto spuldžu savākšanas vietām.

Saistībā ar DRN piemērošanu Latvijā esot izveidojusies efektīva uz ražotāju atbildību vērsta sistēma un izveidota spuldžu savākšanas un pārstrādes sistēma, uzskata vides ministra padomnieks un piemetina, ka Vides ministrijas speciālisti ir pārliecināti: šī sistēma spēj nodrošināt mājsaimniecībās izlietoto energospuldžu savākšanu.

 Iedzīvotāji spuldzes bez maksas var nodot lielākajās pašvaldībās un atsevišķās tirdzniecības vietās Rīgā, kur tiek pārdotas elektriskās vai elektroniskās iekārtas, piemēram, tirdzniecības centros “Alfa”, “Spice”, “Mols”. Izlietoto spuldžu savākšanu nodrošina arī tādas organizācijas kā “Latvijas Zaļais punkts”, “Zaļā josta”, “Latvijas Elektronikas apsaimniekošana”, SIA “Ekogaisma” u.c.

"Īrijā visa veida kvēlspuldžu pārdošana pilnībā aizliegta jau kopš 2009. gada janvāra."

„Ražojot elektroenerģiju no fosilā kurināmā, it īpaši, sadedzinot akmeņogles, dabā nonāk dzīvsudrabs no emisijām gaisā. Šis process ir ļoti grūti kontrolējams, jo dzīvsudraba un citu elementu piemaisījums akmeņoglēs ir neregulārs,” skaidro ministra padomnieks. „Ja apgaismei izmanto fluorescences spuldzes, tad pieprasījums pēc elektroenerģijas samazinās tādā apmērā, kas pārliecinoši nodrošina dzīvsudraba piesārņojuma vispārēju samazinājumu.”

 Zinātnieki vēloties apturēt dzīvsudraba izmantošanu spuldzēs, skaidro D. Jonovs, tāpēc veic pētījumus, lai to aizstātu ar citu materiālu vai ieviestu citas tehnoloģijas. Patlaban sākusies t. s. diožu jeb LED spuldžu izmantošana. Dzīvsudraba piesārņojumu var ierobežot arī, tirdzniecībā iegādājoties fluorescences spuldzes ar pastiprinātu triecienizturību.

 „Jaunajā Eiropas Kopienas ekodizaina regulā, ko pieņems tuvākajā laikā, būs noteikts, ka fluorescento spuldžu ražotājiem savās mājaslapās ir jādod skaidrojumi par to, kādi pasākumi jāveic, ja šādas spuldzes tiek sasistas,” atzīmē D. Jonovs. „Saitei uz šīm mājaslapām būs jābūt norādītām uz lampu iepakojuma. Skaidrojumus var atrast arī Eiropas Spuldžu ražotāju federācijas mājaslapā www.elcfed.org. Tomēr šo spuldžu plīšanas biežums nav pat salīdzināms ar pierasto spuldžu plīšanas biežumu. Tie Vides aizsardzības departamenta darbinieki, kuri energospuldzes lieto jau gadus desmit, var apstiprināt, ka tās visas joprojām darbojas un neviena nav saplīsusi.”

Virkne patērētāju apgalvo, ka jauno spuldžu ekonomiskums ir apstrīdams, jo mūsu elektrotīklā tās nekalpo tik ilgi, kā paredzēts. „Vides ministrijas rīcībā un tās speciālistu praktiskajā pieredzē nav apstiprinājuma šādiem iebildumiem. Varētu pieļaut, ka, atsevišķas ražotnes pārnesot uz trešajām valstīm, spuldžu kvalitāte var pazemināties, bet tad tas notiks saistībā ar cenu pazemināšanos. Ja patērētāji nesaņem kvalitatīvu strāvu, tad ir jāvēršas pie elektrības apgādes kompānijām vai namu apsaimniekotājiem. Vides ministrija uzskata, ka Latvijā ir pietiekami labi attīstītas elektrības speciālistu konsultāciju un instalāciju firmas, lai veiksmīgi atrisinātu elektrības kvalitatīvu piegādi”, uzskata vides ministra padomnieks.

Īrija aizliegusi jau pirms gada

 Īrijas vides aktīvistu pārstāvji parlamentā pielika daudz pūļu, lai jau 2009. gada valsts budžets būtu ar izteiktu atbalstu vides projektiem. Īrijā kvēlspuldžu pārdošana aizliegta jau kopš 2009. gada janvāra - veikalos var iegādāties tikai dienasgaismas spuldzes un citus videi draudzīgus gaismekļus. Tādējādi Īrija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi tik radikālu soli, jo šī valsts ir nolēmusi ogļskābās gāzes emisijas turpmāk ik gadu samazināt par 700 tūkstošiem tonnu. Šādi Īrija sāk pildīt Kioto protokolā rakstīto par pasaules valstu apņemšanos siltumnīcas efekta gāzu (SEG) izplūdi līdz 2012. gadam samazināt par septiņiem miljoniem tonnu - šādi radikālo lēmumu pamato Īrijas vides ministrs Džons Gromlijs. ES vienošanās cīņai pret globālo sasilšanu paredz, ka Īrija līdz 2020. gadam SEG gāzu izplūdi samazinās par 30% (no pašreizējiem 70 miljoniem tonnu).

"Pirms izdarīt pirkumus simtiem latu apmērā, piemēram, elektrificējot jaunu ēku, ieteicams vērsties „Latvenergo” Energoefektivitātes centrā, kurš konsultē bez maksas."

Protams, šādu līmeni nav iespējams sasniegt ar kvēlspuldžu aizliegšanu vien, tālab ir paredzēta virkne pasākumu arī izplūdes gāzu ierobežošanai. Īrijas premjerministrs Bertijs Aherns piedāvā krasi mainīt autotransporta nodokļu sistēmu, savam ierosinājumam pievēršot pastiprinātu uzmanību Eiropā. No 2010. gada 1. jūlija iecerēts Īrijā reģistrētās vai ievestās automašīnas iedalīt septiņās kategorijās atkarībā no to dzinēju ietekmes uz vidi. Tai draudzīgāko auto īpašnieki ik gadu maksās nodokli 100 eiro, bet ar izmešiem „ražīgāko” spēkratu cienītāji – līdz pat 2000 eiro. Jaunu auto pircēji valstij maksās vienreizēju nodevu 14–36% apmērā no tā vērtības.

Zinātne piedāvās arvien modernākus gaismekļus

 Cilvēce patērē pārāk daudz neatjaunojamo dabas resursu. Vēlme ierobežot to patēriņu ir galvenais no zinātnes dzinuļiem (tūlīt aiz ražotāju vēlmes gūt arvien jaunus, arvien lētāk izmaksājošus peļņas avotus), kuri elektroenerģijas nozarē mainās strauji un tik kardināli. Piemēram, jau ir radīta alternatīva - jauna veida LED jeb gaismas diožu spuldzes.

Savukārt Kembridžas Universitātē izstrādāta spuldze, kuras aptuvenā cena tiek lēsta zem 3 ASV dolāriem, tās energoefektivitāte ir tuvināta fluorescējošai lampai, bet kalpošanas ilgums līdz pat 60 gadiem! Šis piedāvājums no līdz šim pieejamajām LED spuldzēm atšķiras ar to 12 reizes lielāko efektivitāti, jo tās momentā sāk darboties pilnā spilgtumā, ko dienas gaismas spuldzes nespēj. Tehnoloģija tiek balstīta uz gallija nitrīda pusvadītājiem, kuru īpašās apstrādes veids tiek glabāts kā rūpniecisks slepenojums, jo izstrādātājiem tas nesīs ievērojamu peļņu lēti un efektīvi panākamā rezultāta dēļ. Spilgtāks apgaismojums par līdzšinējo, nākotnes spuldžu aprēķinātā ilgmūžība ir grūti iedomājama (aptuveni 100 tūkstoš stundu jeb aptuveni 11,4 kvēlošanas gadi bez pārtraukuma vai arī ikdienas režīmā 60 gadi).

 Projekta pārstāvis profesors Kolins Hamprejs ir paziņojis par teorētiskajiem aprēķiniem, no kuriem izriet, ka, piemēram, Lielbritānijai šādu spuldžu izmantošana oglekļa izmešu daudzumu ļautu samazināt par 40 miljoniem tonnu ik gadu. Ja šādu apgaismojumu vienlaikus izmantotu visā Lielbritānijā, tad valsts un iedzīvotāji varētu samazināt enerģijai patērējamos līdzekļus no 20 līdz 5 procentiem, bet ASV patērētās elektrības maksa samazinātos vismaz par 10 procentiem. ASV valdība solījusies izmaksāt 20 miljonus dolāru tai zinātnieku apvienībai, kura piedāvās apgaismes paraugus, kas atbildīs visiem ASV valdības uzdotajiem parametriem.

Kļūsti zinošāks bez maksas!

 Energospuldzes tiek piedāvātas arī interneta veikalos. Pieņemot šo piedāvājumu, pircējam ir uzmanīgi jāizvērtē sniegtais preču raksturojums, jo energospuldzēm tiek piedēvēta spēja samazināt strāvas patēriņu līdz pat 90% (kaut gan ražotāji uzrāda 80%). Vai vēlēšanās pārdot preci noved pie arvien slavinošākas retorikas reklāmās? Nevienā no tām neatrodam ne vārda par garantijām pircējiem, ja prece tomēr pievils. Pircējam atliek būt aizdomīgam, jo reklāmām raksturīga mānīšanās, it īpaši - noklusēšana. Var jau nekritiski uzticēties apgalvojumiem par preces kalpošanu „15 gadus”, to “pareizi ekspluatējot”. Tomēr, pirms izdarīt pirkumus simtiem latu apmērā, piemēram, elektrificējot jaunu ēku, ieteicams vērsties „Latvenergo” Energoefektivitātes centrā, kurš bez maksas konsultē „Latvenergo” klientus, māca strāvas efektīvu izmantošanu sadzīvē un pareizi izmantot visjaunākās elektroierīces. Te var uzzināt par slodzes palielināšanas iespējām, par elektroenerģijas uzskaiti, norēķiniem un tarifiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI