NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
02. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Izglītība
1
3
1
3

E-studiju gadsimts ir sācies

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Studējot tālmācībā jeb e-studiju formā, students mācību materiālu saņem un pārbaudījumus kārto interneta vidē.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Mūsu laikmets ir informācijas tehnoloģiju gadsimts. To varētu nosaukt par interneta jeb e-gadsimtu: e-pasts, e-paraksts, e-komercija, e-pārvalde, e-studijas utt. Kāpēc? Lai ekonomētu laiku. Laiks ir lielākā vērtība, ko nevaram ne nopirkt, ne uzkrāt, ne ietaupīt nebaltām dienām un no tā ir atkarīga mūsu dzīves kvalitāte.

Mūsu palīgs 21. gadsimta skrējienā ir dators, pie kura daudziem aizrit ikdiena. Dienā strādājam birojā, vakarā čatojam ar draugiem vai sērfojam internetā. Dators ir gan informācijas avots, gan izklaides iespēja, gan savstarpējās komunikācijas līdzeklis. Dodoties komandējumos, ņemam līdzi portatīvos datorus, lai varētu strādāt lidostās un viesnīcās. Pārvietojoties ārpus mājas, par saziņas līdzekli izmantojam mobilo telefonu, kam ir arī datora funkcija…

Nav jēgas diskutēt, vai tas ir labi vai slikti. Šādu dzīves stilu prasa objektīvā realitāte, kuru paši esam radījuši un turpinām attīstīt tālāk. No mums tiek prasītas arvien jaunas zināšanas, elastība, spēja piemēroties mainīgām dzīves situācijām un to darīt ļoti ātri. Otra laikmeta iezīme ir robežu izzušana starp valstīm un nācijām, ko saucam par globalizāciju. Visā pasaulē veidojas vienota informācijas telpa, kas ikvienam interneta vidē ir pieejama dažu sekunžu laikā. Šādos apstākļos ir tikai pašsaprotami, ka arvien vairāk cilvēku pasaulē izvēlas tālmācību jeb e-studijas kā ērtu, laikmeta prasībām atbilstošu un pietiekami kvalitatīvu mācīšanās veidu.

Studijas ar interneta starpniecību

E-studijas ir mācību veids, kas balstās uz datoru un interneta izmantošanu mācību vajadzībām, tādā veidā nodrošinot augstāku studiju pieejamību un kvalitāti. E-studijas plaši tiek praktizētas universitātēs, un tās nodrošina daudzveidīgu mācību satura pieejamību, izmantojot multimediju kompaktdiskus, drukātos materiālus un iespēju darboties universitātes e-studiju forumos, kontaktēties ar pasniedzējiem gan diskusiju dēļos, gan klātienē.

"Arvien vairāk cilvēku pasaulē izvēlas tālmācību jeb e-studijas kā ērtu, laikmeta prasībām atbilstošu un pietiekami kvalitatīvu mācīšanās veidu."

Prof. Ilmārs Slaidiņš Eiropas E-studiju ekselences centra „Labās prakses rokasgrāmatā e-studijās”, skaidrojot terminu „e-studijas”, min:

“Dažas definīcijas traktē e-studijas, ļoti šauri identificējot tās ar tiešsaistes studijām (online learning), turpretim citas iezīmē ļoti plašu pielietojumu jomu.”

Līdz termina „e-studijas” ieviešanai ap 1995. gadu tā vietā lietoja terminu „uz internetu balstītā apmācība”.

Ērts un populārs studiju veids ikvienam

E-studijas un tālmācība cilvēkam piedāvā ļoti plašas izvēles iespējas ieguldītā laika, investēto līdzekļu un apgūto zināšanu apjoma ziņā. Jebkurā vecumā cilvēks var izmantot interneta vidē atrodamos materiālus un apgūt kādu zinātņu jomu nolūkā pilnveidot savas zināšanas esošajā specialitātē, apgūt ko pilnīgi jaunu vai vienkārši paplašināt redzesloku.

Šo iespēju šobrīd ļoti plaši izmanto mūžizglītībā un bezdarbnieku apmācībā, ko Latvijā pārrauga Nodarbinātības valsts aģentūra un realizē firma „Buts”, Biznesa augstskolas „Turība” Profesionālās izaugsmes centrs un citas Latvijas koledžas, augstskolas un mācību centri, kuros ir mūžizglītības nodaļas. E-studiju mācību forma paredz, ka cilvēkam tiek piedāvāti mācību moduļi konkrētā specialitātē. Pēc kursa apgūšanas persona saņem izglītības dokumentu, parasti sertifikātu, kas apliecina, ka cilvēks ir apguvis noteiktu zināšanu apjomu kādā specialitātē.

Akreditētas programmas, valsts parauga diplomi

Ja cilvēks ir nolēmis investēt vairāk laika un vēlas uzsākt nopietnas studijas kādā zinātņu nozarē, viņam būtu jāizvēlas studijas kādā no augstskolām.

Tālmācība daudzās pasaules valstīs iekarojusi stabilu vietu izglītības sistēmā. Piemēram, Lielbritānijas Atklātajā universitātē (Open University) tālmācības veidā studē apmēram 220 tūkstoši pieaugušo. Vispopulārākās ir īsās programmas vai pat tikai atsevišķu kursu studijas, bet var iegūt arī pilnu augstāko izglītību, maģistra un doktora grādu.

"Jebkurā vecumā cilvēks var izmantot interneta vidē atrodamos materiālus un apgūt kādu zinātņu jomu nolūkā pilnveidot savas zināšanas esošajā specialitātē, apgūt ko pilnīgi jaunu vai vienkārši paplašināt redzesloku."

Tālmācību bieži saista ar jēdzieniem „atklāts, plaši pieejams” (angļu valodā - open) un „lokans, elastīgs” (angļu valodā - flexible). Kopumā to varētu apzīmēt ar terminu „brīvās studijas”, ar to uzsverot, ka:

  1. zināšanu apguve notiek, studējot patstāvīgi, bet skolotāji konsultanti nevis māca, bet tikai palīdz mācīties;
  2. tālmācība ir brīvi pieejama visiem neatkarīgi no vecuma, izglītības, nodarbošanās vai dzīvesvietas;
  3. tālmācībā katrs var izvēlēties sev vēlamo priekšmetu;
  4. apmācības metodika un mācību līdzekļu veids (drukāts teksts, audio vai videoieraksts, datorprogramma u.c.) pielāgots konkrētā kursa mērķiem un uzdevumiem;
  5. studējošais var mācīties sev piemērotā vietā, laikā un tempā, atgriežoties pie grūtāk izprotamām lietām.

Zināmā mērā šī studiju forma līdzinās nepilna laika studijām, atšķirība ir tikai tāda, ka neklātienes studentam laiku pa laikam ir jāierodas augstskolā, lai kārtotu kārtējos pārbaudījumus, piedalītos lekcijās un semināros. Studējot tālmācības jeb e-studiju formā, students mācību materiālu saņem un pārbaudījumus kārto interneta vidē.

Latvijas augstskolu un koledžu piedāvājumi

Skaidri formulēti mērķi un uzdevumi, sadarbība un vienoti standarti nodrošina kvalitāti visā apmācības procesā kopumā. Latvijas lielākajās valsts augstskolās (LU, RTU, Liepājas Universitātē un Lauksaimniecības universitātē ) e-studijas nodrošina iespēju paralēli klātienes studijām auditorijā mācību materiālu apgūt interneta vidē. Augstskolas piedāvā arī atsevišķus mācību kursus bezdarbniekiem, invalīdiem, mūžizglītības vajadzībām, taču maz ir tādu augstskolu, kurās tālmācībā var apgūt koledžas, bakalaura, maģistra vai doktora programmas pilnībā.

Šādu iespēju kopš 1999. gada piedāvā Biznesa augstskola „Turība” trijos izglītības līmeņos. Koledžas līmenī - programmās: „Finanses un grāmatvedība” un „Reklāma uzņēmējdarbībā”, bakalaura līmenī – „Uzņēmējdarbības vadība” un maģistrantūrā – studiju programmu “Tiesību zinātnes”. Visas programmas ir akreditētas, iegūtais diploms ir starptautiski atzīts un dod tiesības turpināt izglītību augstākā līmenī jebkurā pasaules augstskolā.

"Tālmācības (e-studiju) kā izglītības iegūšanas formas izmantošana šā brīža Latvijas ekonomiskajā situācijā ir nācijas intelektuālā potenciāla saglabāšanas jautājums."

Koledžas līmeņa pilnu augstāko izglītību tālmācības formā piedāvā arī Biznesa vadības koledža.

Sākot ar šo mācību gadu, tālmācības formā ir iespējams apgūt arī vidējo izglītību Rīgas tālmācības vidusskolā.

E-studiju popularitāte pieaug

Šobrīd Latvijā tālmācības jeb e-studiju forma pilnas augstākās izglītības apgūšanai ir īpaši nozīmīga. Tā dod iespēju skarbās ekonomiskās situācijas dēļ no Latvijas izraidītajiem cilvēkiem turpināt vai uzsākt izglītību dzimtajā valodā jebkurā pasaules valstī. Latvijas iedzīvotāji citās valstīs veic mazkvalificētu darbu, kas vairumā gadījumu neatbilst to intelektuālajām spējām. Ir svarīgi, lai mūsu tautieši, dzīvodami Īrijā, Anglijā, Vācijā vai Austrālijā, varētu iegūt izglītību un atgriezties darba tirgū citā, savām intelektuālajām spējām atbilstošā kvalitātē. Tālmācības kā izglītības iegūšanas formas izmantošana šā brīža Latvijas ekonomiskajā situācijā ir nācijas intelektuālā potenciāla saglabāšanas jautājums.              

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI