E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9818
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

IIN zemes pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2016
Juris

Labdien. Man Ogres novadā kā vienīgais īpašums 16 gadus pieder 14,5 h lauksaimniecības zemes ar nelielu mežu. Tā kā pats dzīvoju un strādāju Rīgā, kā arī man nav plānu nodarboties ar lauksaimniecību, vēlos lielāko daļu no īpašuma pārdot. No esošā īpašuma sev vēlos atdalīt un paturēt 1 h - senu mājvietas daļu rekreācijas vajadzībām. Šajā sakarā - es saprotu, ja pārdotu visu īpašumu, tad man nodoklis no kapitāla pieauguma nebūtu jāmaksā, jo izpildās nosacījums - man īpašums piederējis ilgāk par 5 gadiem un pēdējos 5 gadus bijis vienīgais nekustamais īpašums. Bet vai pirms pārdošanas, sadalot īpašumu divās daļās, nesanāk juridisks kāzuss? Man uz laiku īpašumā parādīsies divi nekustamie īpašumi, kā arī lielākai (teritorijas ziņā) īpašuma daļai (ko vēlos pārdot), lai arī saglabājas vecais īpašuma nosaukums un kadastra numurs, vai likumā minētā 5 gadu laika atskaite nesākas no jauna, jo izmainījusies platība? Lūdzu, mans jautājums šajā sakarā - vai man būs jāmaksā nodoklis par kapitāla pieaugumu, pārdodot no sava vienīgā īpašuma atdalītu daļu?

A
atbild:
21. jūnijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ienākumu nosaka, no īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  •  ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja pārdod no kopējā nekustamā īpašuma atdalītu zemi, ienākumu no šāda nekustamā īpašuma daļas pārdošanas apliek ar nodokli.

Likums paredz īpašus noteikumus ienākuma noteikšanai no lauksaimniecības uzņēmuma vai lauksaimniecības zemes atsavināšanas (11.7 pants), kad arī var būt atbrīvojums no nodokļa.

Ar nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kurš pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ja izpildīti šādi nosacījumi:

1. īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā – kā saimnieciskās darbības veicēja;

2. vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no šīs personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības vai arī šī persona saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Arī lauksaimniecības zemes pārdevējam likumā vienlaikus ir noteikts kritēriju kopums, lai, pārdodot šādu zemi, nebūtu jāmaksā nodoklis, taču līdz 2018. gada 1. jūlijam šie kritēriji uz lauksaimniecības zemes pārdevēju netiek attiecināti.

Ja ir tiesības uz nodokļa atbrīvojumu, pārdodot lauksaimniecības zemi, bet pārdod nekustamo īpašumu, kuru veido lauksaimniecības zeme un mežs, atbrīvojumu piemēro proporcionāli tai platības daļai, kura pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme.

Pārdodot īpašumu, par nodokļa maksāšanu, pamatojot konkrēto situāciju ar dokumentiem, ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas