E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5131
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa, ja noslēgts notariāls akts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2014
Elīna

Labdien. Vēlētos pajautāt, laulība man ir šķirta pie notāra, kur vienojāmies par uzturlīdzekļu samaksu kopīgam bērnam, bet bērna tēvs nemaksā jau gadu. Vai notāra spriedumam ir tikpat liela nozīme kā tiesai un vai ar notāra sprieduma nepildīšanu var griezties pie UTG? Uzturlīdzekļus var piedzīt par pagājušo gadu vai tikai uz priekšu?

A
atbild:
23. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Ieva Brante
juriste

Civilprocesa likuma 178.panta trešā daļa nosaka: „Zemesgrāmatu, notariālo un citu likumā noteiktā kārtībā apliecināto aktu patiesīgumu nevar apšaubīt. Tos var apstrīdēt, ceļot atsevišķu prasību.”  Tas nozīmē, ka notariālā kārtībā taisītie dokumentiem ir augstāks pierādījuma spēks. Savukārt  atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai tiesas spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms. 

Juriste Ieva Brante, kas praktizē ģimenes tiesībās, norāda: ja vienošanās ar bērna tēvu ir noslēgta kā notariāls akts, Jūs varat sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu parāda un uzturlīdzekļu piedziņu. Šādā gadījumā uzturlīdzekļu parādu piedzen no tās dienas, kad atbildētājs pārstājis maksāt uzturlīdzekļus un izveidojās parāds. 

Taču, ja vienošanās nav noslēgta kā notariāls akts, Jums jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no dienas, kad iesniedzat prasību tiesā. 

Uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksā, ja parādniekam ar tiesas nolēmumu ir noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam un viņš tiesas nolēmumu nepilda vai pilda, bet nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Tātad, lai varētu saņemt uzturlīdzekļus no UGF, ir nepieciešams tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, kā arī tiesu izpildītāja atzinums, ka piespiedu piedziņa no parādnieka ir neiespējama.

Vairāk lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Lai saņemtu uzturlīdzekļus no UGF, nepieciešams tiesas spriedums”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 204 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas