E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32296
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ar universālpilnvaru piešķirtās tiesības

J
jautā:
07. aprīlī, 2024
Diāna

Labdien! Man ir universālpilnvara no tēva. Vai man ir tiesības ar dāvinājuma līgumu dāvināt savai māsai (tēva meitai) viņa īpašumu? Māsas vīram ir saistības ar tiesu izpildītāju. Vai tādā gadījumā dāvinājuma līgumā vajadzētu ietvert punktu, lai tiesu izpildītāji nevarētu uzdāvinātajam īpašumam uzlikt liegumu vai vērst piedziņu? 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024

Universālpilnvaras gadījumā pilnvarniekam tiek uzdots pārstāvēt pilnvaras devēju visos jautājumos, kuros pieļaujama pārstāvība. Teorētiski var sniegt apstiprinošu atbildi, proti, jums ir tiesības ar dāvinājuma līgumu dāvināt savai māsai pilnvaras devēja īpašumu. Tomēr, neredzot dokumentu, sarežģīti sniegt viennozīmīgu atbildi. LV portālā ir publicēti vairāki skaidrojumi par universālpilnvarām, piemēram, “Beztermiņa universālpilnvara nav derīga. Vai tā var būt?” vai “Universālpilnvara – kad pašam nav iespējas pārstāvēt savas intereses”, kurus jums būtu vēlams izlasīt. 

Kas attiecas uz tiesu izpildītāja uzsākto izpildu lietu, jānorāda, ka saskaņā ar Civillikuma 91. panta nosacījumiem manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā (piem., dāvanā), ir laulātā atsevišķa manta. Savukārt Civillikuma 100. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka viena laulātā manta neatbild par otra laulātā saistībām; un ja par viena laulātā parādiem vērsta piedziņa uz otra laulātā atsevišķo mantu, pēdējais var prasīt, lai šo mantu atsvabina no piedziņas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas