E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32274
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Komunālo pakalpojumu segšana ir dzīvokļa īpašnieka pienākums

J
jautā:
05. aprīlī, 2024
Anna

Labdien! Esmu atbildētāja divās tiesvedībās. Pirmajai lietai jau ir spriedums. Strīds bija par laulības laikā pirktu dzīvokli. Tiesa atzina NĪ par kopīgo mantu, kurā es dzīvoju līdz marta beigām. Ar prasītāju parakstīju ārpustiesas vienošanos par to, ka es pilnībā atbrīvoju dzīvokli līdz noteiktam datumam un atsakos no savām tiesībām sniegt kasācijas sūdzību pirmajā lietā. Puses vienojās, ka prasītājs divu darba dienu laikā pēc NĪ atbrīvošanas atsauc savu prasību lietā Nr. 2. Spriedums lietai Nr. 1. stājas spēkā. Es pilnībā izpildīju vienošanos. Bet otra puse atceļ vienošanos un atsakās atsaukt lietu Nr. 2. līdz brīdim, kamēr es nesamaksāšu komunālos rēķinus par NĪ, kuri vēl nav saņemti. Rēķini ir uz prasītāja vārda. Parādu par NĪ šobrīd nav. Cik likumīgas ir otras puses darbības? Vai tiešām man vajag apmaksāt komunālos rēķinus? Vienošanās līgumā tāda punkta nebija. 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Jūsu un otras puses noslēgtā vienošanās tiesisko seku ziņā būtu pielīdzināma jebkuram civiltiesiskā kārtībā noslēgtam līgumam. Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesības atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.  

Tātad abām pusēm, noslēdzot vienošanos, rodas pienākums izpildīt apsolīto. Neviena puse nedrīkst vienpusēji atkāpties no šīs vienošanās vai to nepildīt, pat ja otra puse līgumu nav pilnībā izpildījusi. Ja uzskatāt, ka otra puse nepilda vienošanos, tad jums ir tiesības piemērot dažādus tiesiskus mehānismus savu tiesību aizsardzībai, piemēram, pieprasīt līgumsodu (ja tāds pielīgts), vērst pret otru pusi prasījumus par jums otras puses prettiesiskās rīcības dēļ radīto zaudējumu atlīdzināšanu u. tml. 

Ja strīds par komunālo pakalpojumu rēķinu apmaksu nav jūsu vienošanās priekšmets, tad šis jautājums būtu risināms neatkarīgi no vienošanās. Atbilde uz šo strīdu atrodama normatīvajos tiesību aktos. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmo daļu dzīvokļa īpašniekam tostarp ir pienākums norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana). Kā jūs pati esat norādījusi, tad ir stājies spēkā spriedums, ar kuru jūs un otra strīdā iesaistītā persona esat atzītas par šī dzīvokļa kopīpašniekiem. Tādējādi, ja vien jūsu starpā nav panākta cita vienošanās par komunālo pakalpojumu apmaksu, šo izdevumu segšana no likuma viedokļa gulstas uz abiem dzīvokļa kopīpašniekiem proporcionāli katra kopīpašnieka īpašumā esošo domājamo daļu apmēram. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas