E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32198
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlaišanas pabalsts vienošanās līguma noslēgšanas gadījumā nav likumā noteikta prasība

J
jautā:
22. martā, 2024
Inta

Labdien! Vēlos precizēt. Ja darba ņēmējs vienojas ar darba devēju par darba tiesisko attiecību izbeigšanu un ir nostrādājis uzņēmumā 36 gadus un sešus mēnešus, cik liels atlaišanas pabalsts darbiniekam tiek aprēķināts?

A
atbild:
26. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības tiek izbeigtas uz vienošanās līguma pamata atbilstoši Darba likuma 114. pantam, tad ir jāvērtē vienošanās līguma nosacījumi. Proti, atlaišanas pabalsta izmaksa, slēdzot vienošanās līgumu, nav Darba likumā ietverta kā obligāts darba devēja pienākums. 

Izmaksāt atlaišanas pabalstu ilggadējam darbiniekam šādā gadījumā ir darba devēja brīva griba. Darba devējs pats to var rosināt, kā arī darbinieks, iepazīstoties ar vienošanās līguma saturu, var prasīt ietvert vienošanās līgumā noteikta apmēra atlaišanas pabalsta izmaksu. Vairāk par vienošanās tiesisko pusi varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Darba attiecību izbeigšana. Pušu vienošanās”.

Darba likuma 112. pantā, kas regulē atlaišanas pabalsta obligāto izmaksu darba devēja uzteikuma gadījumā (Darba likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktie darba devēja uzteikuma gadījumi), paredzēts, ka atlaišanas pabalsts izmaksājams četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas