E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32085
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par daudzdzīvokļu mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu lemj pašvaldība

J
jautā:
15. martā, 2024
Līga

Sveicināti! zināms, tad valsts apmaksā mērnieku gadījumā, ja daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu īpašnieki vēlas izpirkt piesaistīto zemi zem mājām. Vai tas tiek apmaksāts arī tādā gadījumā, ja dzīvokļu īpašnieki vēlas izpirkt visu realitātē izmantojamo platību (spēļu laukumus, atpūtas zonas, auto novietošanas zonas, piebraucamos ceļus utt.), kas ir par vairākiem kvadrātmetriem plašāka? Ja iedzīvotāji izpērk tikai mājām piesaistīto platību, vai zemes īpašniekam ir tiesības ierobežot iedzīvotāju pārvietošanos pa mājām nepiegulošo platību, kura saglabāsies kā zemes īpašnieka privātīpašums? Vai īpašnieks var liegt pārvietoties pa attiecīgo privātīpašumu, kas ieskauj daudzdzīvokļu mājas? Veidotos absurda situācija, jo iedzīvotāji taču nevar saviem dzīvokļiem piekļūt pa gaisu... Kādas būtu zemes īpašnieka tiesības šādā gadījumā? Paldies! 

A
atbild:
18. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, kas stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, dod iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu starp daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieku, paredzot dzīvokļu īpašniekam atsavināšanas tiesību, kas šā likuma izpratnē ir daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašumu īpašnieku tiesība izpirkt atsavināmo zemi par atsavināšanas cenu šajā likumā noteiktajā kārtībā. Līdz ar to dzīvokļu īpašnieki konkrēto zemi iegūs īpašumā. 

Par attiecīgajai ēkai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu jālemj pašvaldībai. 

Ja pašvaldība konstatē, ka daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu nepieciešams pārskatīt, tad pārskatīšanu veic likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” noteiktajā kārtībā. Atsavināšanas tiesības izmantošanas procesu turpina pēc tam, kad pieņemts lēmums par funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu. 

Lēmumu par funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pašvaldība pieņem sešu mēnešu laikā no dzīvojamās mājas īpašnieku iesnieguma par atsavināšanas tiesību izmantošanas procesa uzsākšanu saņemšanas, savukārt, ja tajā konstatēts, ka funkcionāli nepieciešamais zemesgabals jāpārskata, tad process būs ilgāks. 

Pašvaldības lēmums par dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu vai tā pārskatīšanu ir administratīvais akts, un tas ir apstrīdams saskaņā ar Administratīvā procesa likumu, ja kāda zemes īpašnieka vai dzīvojamās mājas īpašnieka ieskatā pašvaldības lēmums aizskar viņa tiesības un intereses. 

Pēc tam, kad pašvaldības lēmums par funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu kļuvis neapstrīdams, Valsts zemes dienests nosaka un reģistrē atsavināmo zemi, kā arī sagatavo un nosūta daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem un zemesgabala īpašniekam paziņojumu par atsavināmo zemi un atsavināšanas cenu. 

Pašvaldības saistošajos noteikumos par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu nosaka kārtību, kādā tiek ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšana; kādā pašvaldība informē zemes īpašniekus un privatizēto objektu īpašniekus (dzīvokļu īpašniekus), noskaidro viņu viedokļus un pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu; kādā pašvaldība izvērtē iesaistīto personu viedokļus, pārskata dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platību un robežas, ņemot vērā situāciju attiecīgajā kvartālā. 

Par saistošajiem noteikumiem jāuzzina savā pašvaldībā. Tādējādi būs saprotams, kā dzīvokļu īpašniekiem rīkoties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas