E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32018
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu

J
jautā:
08. martā, 2024
Dana

Ar vīru plānojam grūtniecību. Es šobrīd esmu bez darba, un plānojam, ka bērna kopšanas atvaļinājumā dosies vīrs. Cik mēnešus man būtu jānostrādā, lai pienāktos maternitātes pabalsts? Ja es nostrādāju 6 mēnešus un aizeju no darba, kad iestājas grūtniecība, vai man pienāksies maternitātes pabalsts (grūtniecības laikā neplānoju strādāt)?  

A
atbild:
12. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darbā gūstamos ienākumus, vai ja ienākumus zaudē pašnodarbināta sieviete. 

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par 56 vai 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām un 56 vai 70 dzemdību atvaļinājuma dienām (ņemot vērā laiku, kad sieviete stājas ārsta uzskaitē, un to, vai dzemdībās bijuši sarežģījumi), par kurām ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. 

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja, vai pašnodarbinātā, kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. 

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, ir noteikts kvalifikācijas periods jeb nepieciešamais apdrošināšanas periods, proti, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes apdrošināšanai veiktas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai veiktas ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena. 

Tātad, ja jūs apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā būsiet sociāli apdrošināta persona (darba ņēmēja) un tiks izpildīti nosacījumi par nepieciešamo kvalifikācijas periodu, tad jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu. 

Informācija par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem ir pieejama VSAA tīmekļvietnē šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas