E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31948
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Cita darbinieka aizvietošana – darba līguma pienākums vai vienošanās

J
jautā:
04. martā, 2024
Sarmīte

Labdien! Vai var darbiniekam likt aizvietot citu darbinieku, kuram ir lielāks atalgojums, par to papildus neko nesamaksājot? Un vai var necelt algu, kura par pieciem eiro pārsniedz tagadējo minimālo algu, ja citiem darbiniekiem ar tādu pašu profesijas kodu to paceļ? Paldies!

A
atbild:
07. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Cita darbinieka aizvietošana

Jums var ieteikt izskatīt vēlreiz savu darba līgumu, lai saprastu, kāda situācija atbilst tālāk minētajam skaidrojumam.

Prombūtnē esoša darbinieka aizvietošana var būt noteikta gan darba līgumā, gan kā īpaša rakstveida vienošanās par papildu darba veikšanu. Aizvietošana kā papildu darbs jāveic noteiktajā darba laikā, un tā jāapmaksā. Ja aizvietošanu darbinieks veic virs normālā darba laika, tad tas būs virsstundu darbs, kura ilgumu un piemērošanu nosaka likums.

Samaksa par aizvietošanu nosakāma kā piemaksa, par kuras apmēru darba devējam un darbiniekam savstarpēji ir jāvienojas. Tomēr, ja cita darbinieka aizvietošana ir noteikta kā darba līguma pienākums, tad papildu samaksa nepienākas.

Aizvietojot prombūtnē esošu darbinieku, ja ir paredzēta piemaksa, tad to parasti nosaka no paša aizvietotāja darba algas, nevis no tā darbinieka, kuru aizvieto darba algas.

Būtiski ir ņemt vērā, ka darbinieks, kuram darba devējs par papildu samaksu lūdz uzņemties aizvietotāja pienākumus, ir tiesīgs to izvērtēt un no papildu darba atteikties.

Nolīgtās darba samaksas palielināšana

Saskaņā ar Darba likuma 60. pantu darba devējam ir pienākums noteikt vienlīdzīgu darba samaksu vīriešiem un sievietēm par tādu pašu darbu vai vienādas vērtības darbu. Mazāka darba samaksa par tādu pašu vai vienādas vērtības darbu ir tiešas diskriminācijas pazīme.

Izvērtējot diskriminācijas iespējamību, svarīgi ir ņemt vērā, vai darba vērtības ziņā darba ņēmēji, kas dara tādu pašu darbu, ir salīdzināmā situācijā, pamatojoties uz objektīviem kritērijiem, kuri ietver izglītības, profesionālās un apmācības prasības, prasmes, nepieciešamo piepūli un atbildību, veikto darbu un darāmo uzdevumu būtību.

Apstāklis, ka darbiniekiem darba līgumā atbilstoši profesiju klasifikatoram ir norādīts vienāds kods, pats par sevi nenozīmē, ka tiem visiem jābūt nolīgtai vienādai darba samaksai. Nosakot darba samaksu, darba devējs ņem vērā nolīgtos darba pienākumus u. c. objektīvus kritērijus, kas dažādiem darbiniekiem var būt atšķirīgi.

Darba samaksas politika ir uzņēmuma finanšu plānošanas jautājums. Par izmaiņām darba līgumā saistībā ar darba samaksas palielināšanu darbinieks var vērsties pie darba devēja, lūdzot darba samaksu palielināt, ja tam ir objektīvi apstākļi, piemēram, pienākumu loka paplašināšanās vai darba apjoma palielināšanās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas