E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31802
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Sieviešu uzvārdos nelieto vīriešu dzimtes galotnes

J
jautā:
13. februārī, 2024
Kristine

Vai ir iespējams mainīt uzvārdu pasē uz vīra, tas ir, vīrieša dzimtes formu? Piemēram, uzvārdu sieviešu dzimtē Vilka uz vīriešu dzimtes formu Vilks? Dzīvojot 20 gadus Zviedrijā, visa ģimene esam pieņēmuši vienu formu Vilks, kas ir atbilstoši Zviedrijā noteiktajam.

A
atbild:
13. februārī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Valsts valodas likuma 19. pantā noteikts:

  • personvārdus atveido saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un raksta atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām, ievērojot šā panta otrās daļas noteikumus;
  • personas pasē vai dzimšanas apliecībā papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona vai nepilngadīgas personas vecāki to vēlas un var apliecināt dokumentāri;
  • vārdu un uzvārdu rakstību un identifikāciju, kā arī citu valodu personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā reglamentē Ministru kabineta (MK) noteikumi.

Latviešu literārās valodas normas personvārdu rakstībā un lietošanā latviešu valodā, kā arī kārtību, kādā personvārdus, neatkarīgi no to cilmes, raksta un identificē dokumentos, nosaka MK noteikumi Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” (turpmāk – MK noteikumi).

MK noteikumu 12. punktā noteikts, ka personvārdus loka pēc lietvārdu parauga. Latviešu valodā vīriešu dzimtē tiem ir galotne: -s, -š, -is, -us (var būt arī galotne -a un -e), sieviešu dzimtē: -a, -e, -s, arī -us.

Vienlaikus noteikumu 14. punktā paredzēts, ka sieviešu dzimtē galotne -s var būt tikai uzvārdiem – VI deklinācijas latviešu cilmes sugasvārdiem, kas ieguvuši īpašvārda nozīmi, piemēram, Dzelzs, Grunts, Klints, Uguns, Zivs. Šādā gadījumā atbilstošie vīriešu uzvārdi ir ar tādām pašām galotnēm kā sieviešu uzvārdi, tikai ar atšķirībām datīvā (Klintij – Klintim).

Saskaņā ar MK noteikumu 19. punktu, veidojot sieviešu uzvārdus, par pamatu ņem vīriešu uzvārda formu un vīriešu dzimtes galotni aizstāj ar atbilstošo sieviešu dzimtes galotni. Savukārt atbilstoši latviešu valodas gramatikas likumiem sieviešu uzvārdos nelieto vīriešu dzimtes galotnes (20. punkts).

Ja viena un tā paša uzvārda varianti ir dažādas dzimtes formas, uzvārdu lieto atbilstoši uzvārda īpašnieka dzimumam. Ja vīriešu dzimtes forma lietota sievietes uzvārdā, to aizstāj ar sieviešu dzimtei atbilstošu formu, piemēram, Vilks – Vilka, Zutis – Zute (MK noteikumu 23. punkts).

Tas nozīmē, ka atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām pasē vīriešu dzimtes uzvārds Vilks sievietei būs sieviešu dzimtē, un tas būs Vilka.

Tomēr, mainot personu apliecinošus dokumentus, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbiniekam varat norādīt, ka vēlaties, lai personu apliecinošajā dokumentā papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, tiktu norādīta arī personvārda oriģinālforma, ko dokumentāri varat apliecināt.

Proti, saskaņā ar MK noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” 23.6. punktu, ja persona vēlas, lai pasē vai personas apliecībā tiktu iekļauta personvārda citas valodas oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, un minētā atšķirība nav norādīta Fizisko personu reģistrā vai iepriekšējā personu apliecinošā dokumentā, persona uzrāda personvārda rakstības atšķirības apliecinošu dokumentu, kas izdots citā valodā, – dzimšanas apliecību, laulības apliecību, laulības šķiršanu apliecinošu dokumentu – vai dokumentu, kas apliecina personvārda maiņu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas