E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30699
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā rīkoties, ja kaimiņi traucē naktsmieru

J
jautā:
12. oktobrī, 2023
Krustīne

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, un dzīvoklis tieši virs manis tiek izīrēts. Īrnieki ir divas sievietes ar bērniem līdz skolas vecumam. Sievietes bērnus īpaši nepieskata, atstāj ik pa laikam vienus mājās, bet, kad pašas ir mājās, tad bērniem neko neaizrāda, ļauj viņiem lēkāt no palodzēm, skraidīt, braukt ar skūteriem pa istabu līdz pat plkst. 1.00–2.00 naktī. Es nevaru normāli un laicīgi aiziet gulēt, uz darbu man jāceļas plkst. 5.30. Trokšņus nevar izturēt, atnākot pēc darba mājās, nav nekādas atpūtas, trokšņi ir katru dienu. Brīvdienās ir vēl trakāk. Zvanīju pašvaldības policijai un saņēmu atbildi, ka bērniem trokšņot nav aizliegts, kaut arī ir nakts. Vai bērniem konkrētajā vecumā pēc plkst. 21.00 nav jāievēro naktsmiers? Kur man vērsties un kā rīkoties, lai savās mājās varētu mierīgi atpūsties gan pēc darba, gan brīvdienās?

A
atbild:
08. novembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Ministru kabineta 24.01.2014. noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” paredz trokšņa rādītājus, to piemērošanas kārtību un novērtēšanas metodes. Turklāt ar noteikto regulējumu trokšņošana tiek mērīta decibelos, kurus pārsniedzot persona var tikt saukta pie atbildības.  

Par mieru traucēšanu personu var saukt pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības. Ja ar kaimiņu nevar vienoties, jums ir tiesības vērsties policijā ar izsaukumu par miera traucēšanu. Iespējams, pirmajā reizē kaimiņam var tikt piemērots brīdinājums, taču atkārtotu izsaukumu gadījumā rīcība, iespējams, būtu kvalificējama kā sīkais huligānisms atbilstoši Administratīvo sodu likumam par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, kura 11. panta pirmā daļa paredz, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personas mieru, iestādes, komersanta vai citas institūcijas darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt naudas soda vienībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas