E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31703
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Vai nelaulātam pārim veidojas apliekams ienākums, pārskaitot otram mājsaimniecības izdevumus

J
jautā:
06. februārī, 2024
Ieva

Labdien! Mēs ar dzīves partneri esam civillaulībā, tas ir, neesam precējušies. Mums ir kopīga mājsaimniecība. Kopīgi sedzam izdevumus par mājokli un komunālajiem pakalpojumiem. Kad viens samaksā rēķinus, otrs pusi no rēķinos norādītā maksājuma pārskaita uz kontu tam, kurš samaksājis. Ja gada laikā šādā veidā civilsievai pārskaitīti vairāk nekā 1425 eiro, vai tiešām veidojas ar nodokli apliekams ienākums?

A
atbild:
15. februārī, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja ar pārskaitījuma veicēju nesaista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, tad no pārskaitījuma rezultātā gūtā ienākuma virs 1425 eiro ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, piemērojot progresīvo nodokļa likmi. Grozījumi, kas stāsies spēkā 1. jūlijā, noteic, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliks dāvanas (u. c. ienākumus), ja dāvinātāju ar apdāvināto saista reģistrēta partnerība.

Ja nauda pārskaitīta kopīga bērna uzturēšanai kā uzturnauda, tā nav apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Savukārt, ja pārskaitītie līdzekļi ir iztērēti kopīga īpašuma uzturēšanai, piemēram, komunālo pakalpojumu apmaksai, tad šādi maksājumi pēc ekonomiskās būtības neveido ienākumu – ne ar nodokli apliekamu, ne ar nodokli neapliekamu ienākumu.

Nodokļu normatīvajos aktos nav ietverta tieša definīcija tam, kas ir kopīga mājsaimniecība, taču ar to jāsaprot ģimenes locekļu kopa, kas dzīvo vienā mājoklī un ar saviem ienākumiem kopīgi piedalās mājsaimniecības izdevumu segšanā. Veicot jautājumā minētos bankas pārskaitījumus, iesakām maksājuma uzdevumā norādīt informāciju, kādam mērķim attiecīgais naudas pārskaitījums ir paredzēts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas