E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31696
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai ir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums, ja daudzbērnu ģimene dzīvo ar vecvecākiem

J
jautā:
05. februārī, 2024
Jeļena

Man ir jautājums par īpašuma nodokļiem daudzbērnu ģimenei. Situācija ir šāda: mēs (es un mans vīrs) desmit gadus dzīvojam kopā ar maniem vecākiem. Pirms deviņiem gadiem piedzima pirmā meita, tad dēls un 2023. gada decembrī – vēl viena meita. Mēs visi esam deklarēti mana tēva dzīvoklī un dzīvojam kopā. Automātiski netika piemērotas zemes nodokļa atlaides. Līdz šim brīdim nezinājām, ka par pirmo bērnu pastāv iespēja saņemt 50% atlaidi par zemes nodokli. Vai varam saņemt 90% atlaidi par trim bērniem, ja dzīvoklis pieder tēvam? Kas ir nepieciešams, lai saņemtu nodokļa atlaidi?

A
atbild:
07. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu var saņemt arī daudzbērnu ģimenes bērnu vecvecāki, ar kuriem kopā dzīvo.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. panta (“Atvieglojumi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem”) 1.2 daļā ir noteikts: nodokļa summa ir samazināma par 50 procentiem no aprēķinātās, bet ne vairāk par 500 eiro, par dzīvojamām mājām un tām piekritīgo zemi personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1. janvārī ir trīs vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Atvieglojumus piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā panta daļā minētajiem bērniem vai personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta.

Tātad likumā atlaide ir vai nu daudzbērnu ģimenei par tās īpašumā esošo mājokli (ja tajā deklarēta dzīvesvieta) un tam piekritīgo zemi, vai daudzbērnu ģimenes vecvecākiem – par mājokli un tam piekritīgo zemi.

Likumā nav paredzēts samazināts nodokļa maksājums par pirmo bērnu.

Tomēr pašvaldības saistošajos noteikumos var paredzēt (vairākas to dara) labvēlīgākus nosacījumus, nekā tie ir noteikti likumā. Tāpēc ieteicams iepazīties ar savas pašvaldības saistošajiem noteikumiem par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem, kā arī noskaidrot, vai jūsu gadījumā dzīvokļa īpašniekam – tēvam – ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu un, ja ir, kā tam pieteikties. Pašvaldības saistošajos noteikumos jābūt norādītam, kā piemēro atvieglojumus un kā tiem jāpiesakās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas