E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31686
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Autostāvvietu ierīkošana daudzdzīvokļu namu pagalmos

J
jautā:
05. februārī, 2024
Liene

Labdien! Dzīvojamajā mājā nav īpašnieku biedrības. Apsaimnieko namserviss. Pie mājas par cilvēku uzkrāto naudu ir izveidota stāvvieta. Bet stāvvietu sāk izmantot cilvēki no citām mājām. Kā var atrisināt šo problēmu? Ir redzēts, ka pie citām mājām ir izvietota ceļazīme, kas regulē aizliegumu, vai norāde par to, kurš var novietot auto. Kur jāvēršas, kā uzsākt šo procesu? Paldies.

A
atbild:
12. februārī, 2024

Lēmumus par kopīpašuma izmantošanas kārtības noteikšanu pieņem dzīvokļu īpašnieku kopība saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto kārtību. Lai noteiktu (vai mainītu) satiksmes organizēšanas kārtību, kas ir daudzdzīvokļu namu pagalmā (dzīvojamā zonā), ir nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums (par satiksmes organizācijas noteikšanu/maiņu) Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 5. punkta izpratnē. Savukārt, ja iecerēts noteikt kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtību dzīvokļu īpašnieku starpā (izsniegt katram dzīvokļa īpašniekam konkrētu atļauju novietot auto konkrētā vietā), tad atbilstoši Dzīvokļu īpašuma likuma 17. panta 7.1 daļai, lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 2. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem.  

Ceļu satiksmes likuma 38. pants “Ceļu satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi” noteic, ka satiksmi uz ceļiem organizē ar ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem, luksoforiem, transporta un gājēju plūsmas nožogojumiem un citiem tehniskajiem līdzekļiem, kas atbilst Latvijā obligāto standartu un citu normatīvu prasībām. Satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai gadījumos kad nav plānoti būvdarbi un nav nepieciešams būvprojekts, bet ir vēlme uzstādīt ceļazīmes iekšpagalmos, saskaņojumi ir jāsaņem attiecīgajā pašvaldībā (Ceļu satiksmes likuma 38. panta 2. daļa). Ceļa vai teritorijas pārvaldītājs ir atbildīgs par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu savlaicīgu un noteiktajām prasībām atbilstošu uzstādīšanu un noņemšanu un pastāvīgu atrašanos lietošanas kārtībā, kā arī nodrošina, lai tie būtu salasāmi un pamanāmi gan transportlīdzekļu vadītājiem, gan transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar automatizētām transportlīdzekļa vadītāja palīgsistēmām.

Tādējādi par minētās ieceres realizēšanu jums ir jāsasauc dzīvokļu īpašnieku kopsapulce un jāpieņem lēmums par autostāvvietas izveidošanu un satiksmes organizēšanas kārtības maiņu, uzstādot ceļazīmes atbilstoši Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumiem Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumu”.

Atbilstoši 285.27. punktam 849. papildzīme “Pārējā papildinformācija” norāda informāciju, ko nesatur pārējās papildzīmes (atceļ apstāšanās un stāvēšanas aizliegumu 326., 327., 328. un 329. zīmes darbības zonā transportlīdzekļiem ar speciālām atļaujām (vadītājam automobiļa salonā pie priekšējā stikla jānovieto stāvvietas īpašnieka vai pārvaldītāja izdota attiecīga satura atļauja), norāda laikposmu, kurā atļauts iekraut un izkraut kravu un tamlīdzīgi). Līdz ar to jāvēršas attiecīgās pašvaldības būvvaldē ar būvniecības ieceres iesniegumu (saskaņojumu un noteikumu saņemšanai). 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas