E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31635
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Cik liels nodoklis būs jāmaksā par zemes domājamo daļu

J
jautā:
02. februārī, 2024
Valdis

Plānoju iegādāties dzīvokli piecstāvu dzīvojamajā mājā, kas atrodas uz tāda paša izmēra zemesgabala kā mājas perimetra laukums. Dzīvokļa platība ir 80 m2. Par cik lielu zemes domājamo daļu man būs jāmaksā zemes nodoklis? Iepriekšējo īpašnieku dokumenti nav pieejami. Vai par 80 m2? Manuprāt, tas nebūtu taisnīgi. Vai par 80 : 5 = 16 m2? Kuri noteikumi vai likumi to nosaka? Lūgums izskaidrot principu, neiedziļinoties niansēs par koplietošanas telpām, pagrabu, bēniņiem u. tml.

A
atbild:
05. februārī, 2024

Nekustamā īpašuma aprēķināšanas kārtība un nodokļa likmes ir noteiktas attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos un likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”.

Zemes nodokli par zemi, kas atrodas zem daudzdzīvokļu mājas vai ir tās funkcionāli nepieciešamā piesaistītā zemes platība, maksā dzīvokļu īpašnieki proporcionāli kopīpašuma domājamajai daļai no zemes platības. Zemes nodoklis tiek aprēķināts no zemes kadastrālās vērtības.

Līdz ar to zemesgrāmatā tiek reģistrētas īpašumtiesības uz atsevišķo īpašumu (dzīvokli), uz dzīvoklim piesaistītajām domājamajām daļā ēkā (kas nav atdalāmas no dzīvokļa īpašuma jēdziena) un kopīpašuma domājamajām daļām no zemes (kas šajā gadījumā arī ir ar nodokli apliekamais objekts).

Lai noskaidrotu precīzas nekustamā īpašuma maksājamās nodokļu likmes, jums ir jāvēršas attiecīgās pašvaldības finanšu departamentā ar lūgumu sniegt šādas ziņas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas