E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31626
Lasīšanai: 3 minūtes

Lai būtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, iemaksām jābūt veiktām vismaz 12 mēnešus pēdējos 16 mēnešos

J
jautā:
01. februārī, 2024
Andra

Labdien! Cilvēks bija uzsācis jaunas darba attiecības. Pārbaudes laiks vēl nebija beidzies. Darbinieks no darba brīvajā laikā (brīvdienā) guva smagu sadzīves traumu, kuras dēļ noritēja ilgstoša (piecus mēnešus) ārstēšanās. Drīz tiks noslēgta darbnespējas lapa. Pēc tās noslēgšanas darba devējs izsniegs darba uzteikumu, jo ir ticis pieņemts cits darbinieks. Vai pēc darba attiecību pārtraukšanas persona varēs pieteikties bezdarbnieka pabalstam? Kā tas tiks aprēķināts, ja pēdējos piecus mēnešus cilvēks ir slimojis?

A
atbild:
05. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tātad, lai varētu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu, jābūt kvalifikācijas periodam – 12 sociālās apdrošināšanas mēnešiem bezdarbam pēdējos 16 mēnešos.

Saņemot darba devēja slimības naudu (par darbnespējas lapas A dienām), darbinieks kā darba ņēmējs ir sociāli apdrošināts visiem apdrošināšanas gadījumiem, tai skaitā bezdarbam. No slimības naudas (tāpat kā no algas) tiek aprēķinātas sociālās iemaksas.

No slimības pabalsta (izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra par darbnespējas lapas B periodu) iemaksas bezdarbam veic valsts. Iemaksu objekts, no kura veic obligātās iemaksas, ir slimības pabalsta apmērs.

Nosakot bezdarbnieka pabalsta apmēru, ņem vērā pieprasītājam aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un kopējo apdrošināšanas stāžu. Vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Bezdarbnieka pabalsta aprēķinā neiekļauj tos divus mēnešus, kuros bijusi viszemākā un visaugstākā iemaksu alga.

Slimības pabalsta saņemšanas periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, kā arī slimības pabalsta summas ņem vērā, aprēķinot vidējo iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai.

Ja darba tiesiskās attiecības pārtrauktas pēc darba devēja iniciatīvas vai saskaņā ar abpusēju vienošanos, pabalstu piešķir no dienas, kad VSAA saņēmusi iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai. Bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiek uzsākta nākamajā mēnesī.

Individuālā situācijā, lai noskaidrotu savas tiesības uz pabalstu, jāsazinās ar VSAA, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas