E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31478
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parādnieka identitātes noskaidrošana

J
jautā:
11. janvārī, 2024
Aivars

Sveiki! Ceru, kāds varēs palīdzēt. Es 28.12.2022. reģistrējos iepazīšanās portālā bezsaistibam.com, un tagad viņi uzrakstīja, ka man ir nesamaksāts parāds par kaut kādu abonementu 80 eiro vērtībā. Viņi pieprasa, lai samaksāju, citādi nodos parādu piedziņai. Informācija, kas viņiem ir par mani: trīs bildes (tām ir gads), lietotājvārds, nederīgs dzimšanas datums (ne mans), nederīgs vārds un uzvārds (ne mans), mana e-pasta adrese, IPV4 un IPV6 IP adreses. Neesmu eksperts, taču, vai viņi var izveidot parādu no šādas informācijas?

A
atbild:
15. janvārī, 2024

Atbilstoši Elektronisko sakaru likuma 101. panta trešajam punktam:

“Publiskā elektronisko sakaru tīkla operators saglabā šādus datus, ja to apstrāde ir veikta darījuma ar galalietotāju ietvaros, sniedzot elektronisko sakaru pakalpojumu:  

  • reģistrētā galalietotāja identifikators (vārds, uzvārds, personas kods vai nosaukums un reģistrācijas numurs);
  • publiskajā elektronisko sakaru tīklā ieejošam savienojumam piešķirtā (ārējā) interneta protokola (IP) adrese vai pieslēguma numurs;
  • tā galalietotāja vārds, uzvārds, personas kods vai nosaukums, reģistrācijas numurs un adrese, kuram savienojuma laikā piešķirta IP adrese vai pieslēguma numurs.”

Tādējādi elektronisko sakaru tīkla operatora rīcībā ir pietiekama informācija par gala lietotāju.

Lai vērtētu, vai jautājumā aprakstītajā situācijā jums ir izveidojušās parādsaistības, ir jāanalizē attiecīgās vietnes lietošanas noteikumi. Ja jūs esat apstiprinājis līgumu, ar kuru uzņēmāties samaksas saistības par attiecīgajā vietnē sniegtajiem pakalpojumiem, šīs vietnes uzturētājam pret jums ir pamatotas prasījuma tiesības.

Civillikuma 1587. pants nosaka: tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

No jautājumā ietvertās informācijas tīmekļvietnes uzturētājs var izveidot parādu piedziņas lietu (šajā stadijā vēl ar identificējamu atbildētāju).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas