E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31415
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vai laulību var šķirt tikai pie notāra

J
jautā:
07. janvārī, 2024
Edijs

Kā var šķirt laulību? Man cenšas iestāstīt, ka tikai ar notāra starpniecību.

A
atbild:
15. janvārī, 2024

Atbilstoši Civillikuma 69. pantā noteiktajam Latvijas Republikā laulību var šķirt tiesa vai notārs.

Zvērināti notāri ir tiesu sistēmai piederīgas personas, kuras pastāv pie apgabaltiesām un pilda Notariāta likuma 2. pantā noteiktos pienākumus. Notārs laulību ir tiesīgs šķirt likumā noteiktajā kārtībā, ja abi laulātie vienojas par laulības šķiršanu. Notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu, kas sastādīts Notariāta likumā noteiktajā kārtībā un atbilstoši Civillikuma 70. pantā noteiktajam. Notariāta likuma 325. pantā ir noteikts, ka zvērināts notārs šķir laulību, ja laulātie par to ir vienojušies un ja:

  • laulātajiem nav kopīga nepilngadīga bērna un kopīgas mantas;
  • laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un laulātie ir noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Latvijas Republikas zvērinātu notāru kontakti ir pieejami šeit. Par to, kas jānorāda iesniegumā par laulības šķiršanu pie notāra, varat lasīt šeit.

Tātad laulības šķiršanai pie notāra pamatā ir abu laulāto savstarpēja vienošanās. Turklāt šķirt laulību pie notāra ir ne tikai ātrāk nekā tiesā, bet arī finansiāli izdevīgāk.

Tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu. Tiesa pamatā šķir laulību tad, ja starp laulātajiem ir strīds, kuru tie nevar atrisināt. Piemēram, tas var būt strīds par īpašumtiesībām uz noteiktu lietu vai nekustamo īpašumu.

Vairāk par laulības šķiršanu tiesā varat lasīt LV portāla publikācijā šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas