E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31273
Lasīšanai: 4 minūtes
2
1
2
1

Kā rīkoties, ja automašīna novietota stāvēšanai pirms aizlieguma zīmes uzstādīšanas

J
jautā:
17. decembrī, 2023
Imants Vilks

Pēc cik ilga laika var sodīt autovadītāju, kurš novietojis savu auto ceļazīmes “Apstāties aizliegts” darbības zonā pirms zīmes uzstādīšanas? Pēc tam, kad auto novietots vietā, kur atļauts apstāties un stāvēt, tur tiek uzstādīta ceļazīme “Apstāties aizliegts”. Vadītājs to nezina, jo neatrodas auto tuvumā. Cik bieži vadītājam ir jāpārliecinās par to, ka tur nav uzstādīta minētā zīme? Vai arī vadītājam ir nepārtraukti jāskatās, vai auto novietošanas vietā neparādās zīme “Apstāties aizliegts”?

A
atbild:
29. decembrī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 19. panta pirmajai daļai ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāizpilda šā likuma, Ceļu satiksmes noteikumu un citu normatīvo aktu prasības, kas nosaka ceļu satiksmes dalībnieku pienākumus, jāizpilda policijas darbinieku un to personu norādījumi, kuras pilnvarotas regulēt satiksmi, kā arī jāievēro luksoforu signālu, ceļazīmju un ceļa apzīmējumu prasības.

Tiesu praksē ir atzīts, ka ceļazīme ir uzskatāma par vispārīgo administratīvo aktu, proti, tā satur vispārēju regulējumu, jo no jebkura satiksmes dalībnieka, kurš ir tās darbības zonā, tā prasa noteiktu uzvedību. Ceļazīme kā administratīvais akts ir uzskatāma par paziņotu katram konkrētajam satiksmes dalībniekam ar brīdi, kad satiksmes dalībnieks ir tai pietuvojies pietiekami tuvu, lai varētu to ieraudzīt. Šajā brīdī ceļazīme kā uz konkrēto tai pietuvojušos personu izdotais administratīvais akts stājas spēkā un rada šai personai tiesisku pienākumu.

No minētā nenoliedzami izriet, ka ceļazīme ir spēkā, ja tā ir redzama. Līdz ar to, ja brīdī, kad automašīna tika novietota stāvēšanai, ceļazīmes nebija un par šo faktu ir iespējams iesniegt pierādījumus, tad attiecīgais lēmums par naudas soda piemērošanu būtu jāpārsūdz.

Administratīvā pārkāpuma lietas izskatītājam vienlaikus būtu jāvērtē, vai automašīna nav tikusi novietota, pārkāpjot Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 118. punktu, kas aizliedz ilgstoši atstāt transportlīdzekli uz ceļa. Savukārt, ja attiecīgā ceļazīme ir pagaidu ceļazīme (uzstādīta, piemēram, sniega izvešanai, ceļa seguma tīrīšanai vai atjaunošanai kādā konkrētā dienā), tad būtu jāvērtē arī tas, vai šāda pagaidu ceļazīme par plānotajām satiksmes organizācijas izmaiņām ir tikusi uzstādīta laikus (vairākas dienas iepriekš).

Tātad normatīvie akti neparedz konkrētus termiņus ne autovadītājam, ne ceļazīmju uzstādītājiem, tomēr administratīvā pārkāpuma lietas izskatītājam abu pušu rīcība ir jāizvērtē kopsakarā un saprātīgi. Citiem vārdiem, autovadītājam nav katru dienu jāpārliecinās par to, vai auto novietošana stāvēšanai ir likumīga, tomēr automašīnu nedrīkst novietot brauktuves malā ilglaicīgi. Minētais īpaši būtiski ir ziemas periodā, kad jātīra vai jāizved sniegs. Savukārt tas, kāds termiņš ir uzskatāms par ilglaicīgu, katrā konkrētajā situācijā ir jāizvērtē individuāli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas