E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31245
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Ar vārda maiņu pieaugušajam saistītie jautājumi

J
jautā:
14. decembrī, 2023
Elīna

Labdien! Pievienoju savam vārdam otru vārdu. Nomainīju pasi un ID karti. Vai man ir jāmaina arī dzimšanas apliecība? Kas notiek ar nekustamo īpašumu, kurš man pieder? Kā es varu apliecināt, ka esmu tā pati persona?

A
atbild:
03. janvārī, 2024
Tieslietu ministrija
Evija Šteinmane, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriste

Iedzīvotāju reģistrā katrai personai ir piešķirts personas kods, pēc kura personas tiek identificētas. Zemesgrāmatā tiek ietverta informācija par nekustamā īpašuma īpašnieka personas kodu, līdz ar to izmaiņas zemesgrāmatā, mainoties vārdam, nav obligātas. Vairāk par šo tēmu varat izlasīt LV portālā publicētajās e-konsultācijās “Vai jāmaina zemesgrāmatas apliecība, ja pēc laulībām mainīts uzvārds” un “Vai pēc laulībām jāmaina uzvārds zemesgrāmatā?”.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta juriste Evija Šteinmane skaidro: “Tiesisko pamatu dzimšanas reģistra ieraksta papildināšanai par vārda maiņu noteic Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums un Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi).

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 37. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja persona maina personas kodu, valstisko piederību, tautības ierakstu vai dzimumu un ja nepilngadīga persona maina vārdu vai uzvārdu. Tāpat noteikumu 137.1. apakšpunkts noteic, ka, pamatojoties uz administratīvo aktu, dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja bērnam atļauts mainīt vārdu (-us), uzvārdu.

Ja vārds mainīts saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu, pilngadīgas personas dzimšanas reģistra ierakstu nav paredzēts papildināt ar ziņām par vārda maiņu. Tādējādi pēc lēmuma par atļauju mainīt vārdu spēkā stāšanās personai netiek izsniegta jauna satura dzimšanas apliecība. Vārda maiņu apliecina Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta lēmums par atļauju vārda maiņai.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas