E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31138
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Finanses
3
29
3
29

Kur un kādas prasības noteiktas biedrības revīzijas institūcijai

J
jautā:
05. decembrī, 2023
Kerija

Labdien! Biedrībā (tautisko deju kolektīvs) ir divi biedri, no kuriem viens ir valdes loceklis. Biedrības vienīgais valdes loceklis arī kārto biedrības grāmatvedību (vienkāršā ieraksta sistēmā uzskaitot visu dejotāju veiktos maksājumus un apmaksātos aktu zāles nomas rēķinus, reizi gadā sagatavo pārskatu). Ieņēmumi un izdevumi ir ap 200 eiro mēnesī, tātad gadā ieņēmumos no dejotājiem tiek iegūts ap 2500 eiro un tikpat tiek iztērēts par zāles nomu un bankas komisijas maksu. Zvērināts revidents mums nav nepieciešams. Biedrības statūtos par revīzijas institūciju ir noteikts, ka “1. biedrības finansiālās un saimnieciskās darbības kontroli veic revidents, kuru ievēlē biedru sapulce uz vienu gadu; 2. biedrības revidents nevar būt biedrības valdes loceklis; 3. valdei ir pienākums sniegt revidentam visas revīzijas veikšanai nepieciešamās ziņas un dokumentus; 4. biedru sapulce apstiprina biedrības gada pārskatu tikai pēc revidenta atzinuma saņemšanas”. Līdz šim katru gadu par revidentu ievēlēja otru biedru, kas nav valdē. Viņš salīdzināja žurnāla ciparus ar konta izrakstu (skaidrās naudas nav), pateica, ka viss kārtībā (citreiz rezolūcijas veidā uzrakstīja uz izdrukātā žurnāla, ka tas atspoguļo patieso situāciju un ir korekts), pēc tam abi biedri parakstīja gada pārskatu un iesniedza EDS. Tagad izrādās, ka EDS ir jāiesniedz arī kaut kāds revidenta atzinums. Runājām ar citiem kolektīviem, tur jau izskan prasības, ka arī ievēlētajam revidentam (revīzijas institūcija) esot vajadzīga grāmatveža izglītība, ka revidents nevarot būt viens, vajagot komisiju no diviem utt. Nav saprotams, kur šādas prasības ir ņemtas. Spēkā esošajos Ministru kabineta noteikumos Nr. 877 neatrodu nekādas prasības par revidenta izglītību vai skaitu. Tāpat to neatrodu Biedrību un nodibinājumu likumā, Grāmatvedības likumā. Nezinu, kur vēl meklēt. Kurā likumā ir noteikts, ka revīzijas institūcija nevar sastāvēt no viena revidenta bez grāmatveža izglītības? Ņemot vērā minēto un jau citētos statūtus, vai mēs kaut ko pārkāpsim, ja arī turpmāk paliksim pie līdzšinējās kārtības: viens biedrs, kas ir valdes loceklis (un kas ir pabeidzis grāmatvedības kursus), kārto grāmatvedību un gatavo pārskatu, bet otrs biedrs, kas nav valdē, tiek ievēlēts par revidentu, lai pārbaudītu pārskatu? Ja šāda kārtība tomēr ir pārkāpums, tad lūgums norādīt konkrētus normatīvos aktus, ko mēs tādējādi pārkāptu, kā arī atbildību, kas par to draud. Un papildu jautājums: vai ir kāda forma “revīzijas komisijas atzinums”, kas jāaizpilda? Vai pietiek ar rezolūciju, ka viss kārtībā, viss atbilst, visu atspoguļo un gada pārskatu drīkst apstiprināt?

A
atbild:
29. decembrī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

VID nodokļu speciālisti uz jautājumu par revidenta atzinumu biedrībām sniedz šādu atbildi:

Biedrībai, kuras gada pārskata pārbaudi veic biedrības revīzijas institūcija[1], Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (turpmāk –EDS) kopā ar gada pārskatu ir jāiesniedz arī finansiālās darbības revīzijas institūcijas brīvā formā sagatavota ziņojuma atvasinājums.[2]

Tā kā normatīvajos aktos nav noteikta konkrēta biedrības revīzijas institūcijas finansiālās darbības pārbaudes ziņojuma veidlapa, tad revīzijas institūcija šo ziņojumu (atzinumu) sagatavo rakstiski brīvā formā uz atsevišķas veidlapas, t. i., sagatavo kā atsevišķu dokumentu, kuru vienlaikus ar gada pārskatu var iesniegt EDS.

Vēršam uzmanību, ka biedrības revīzijas institūcija tiek izveidota saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likumu[3], biedrības statūtos nosakot biedrības revīzijas institūcijas izveidošanas kārtību, tostarp arī prasības par revīzijas institūcijas kompetenci. Proti, ja biedrības gada pārskatu pārbauda Biedrību un nodibinājumu likumā noteiktā finansiālās darbības revīzijas institūcija, tad vismaz vienam šīs revīzijas institūcijas loceklim ir jābūt kompetentam grāmatvedības vai revīzijas jautājumos.[4]

Tādējādi, lai ievērotu normatīvo aktu prasības, biedrības revīzijas institūcijai ir jāsastāv vismaz no divām personām un vismaz vienai šīs revīzijas institūcijas personai jābūt kompetentam grāmatvedības vai revīzijas jomā. Tie var būt arī biedrības biedri.

Ņemot vērā, ka Grāmatvedības likumā noteiktās izglītības prasības attiecināmas uz ārpakalpojuma grāmatvedi (t. i., uz personu, kura biedrībā kārto grāmatvedību un sagatavo gada pārskatu), biedrības valdes kompetencē[5] ir izvērtēt, vai saskaņā ar biedrības statūtos noteiktajām prasībām par revīzijas institūcijas izveidošanu konkrētās personas var tikt ievēlētas revīzijas institūcijā un ir kompetentas sniegt atzinumu par biedrības gada pārskatu vai tā daļām.

[1]Biedrību un nodibinājuma likuma 52. panta otrā daļa.

[2] Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 439 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem un grāmatvedības kārtošanu vienkāršā ieraksta sistēmā” 105. punkts.

[3] Biedrību un nodibinājuma likuma 25. panta otrās daļas 9. punkts.

[4] Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 439 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem un grāmatvedības kārtošanu vienkāršā ieraksta sistēmā” 104. punkts.

[5] Biedrību un nodibinājumu likuma 43. panta otrā daļa.

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas