E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31035
Lasīšanai: 2 minūtes

Vecāku pabalsta saņemšanas nosacījumi

J
jautā:
20. novembrī, 2023
anastasija

Cik ilgi katrs no vecākiem var izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu un saņemt vecāku pabalstu? Vai to var izmantot tikai viens no vecākiem?

A
atbild:
30. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja piešķirtā bērna kopšanas atvaļinājuma kopējais ilgums ir pusotrs gads jeb 18 mēneši. BKA var izmantot abi vecāki līdz bērna astoņu gadu vecumam. Šo atvaļinājumu darba devējs neapmaksā.

Ja vecāks ir pieprasījis darba devējam BKA un nestrādā, viņam ir tiesības VSAA prasīt piešķirt vecāku pabalstu. Vecāku pabalsts bērna kopšanai ir viens, un vecākiem ir jāvienojas, kurš māte vai tēvs to saņems. Proti, abi vecāki vienlaikus nevar saņemt vecāku pabalstu.

No 2023. gada kopējais vecāku pabalsta periods ir noteikts mēnešos, kurus skaita no bērna dzimšanas dienas. Vecākiem ir tiesības izvēlēties pabalsta periodu – 13 vai 19 mēneši. Kopējo vecāku pabalsta saņemšanas periodu veidos vecāku pabalsta pamatdaļa un vecāku pabalsta nenododamās daļas. Nenododamā daļa katram vecākam būs divi mēneši. Tas nozīmē, ka bērna kopšanas atvaļinājumā uz šo laiku būs jādodas arī otram vecākam.

Vecāks, kurš nesaņem vecāku pabalsta pamatdaļu, savu nenododamo daļu var izmantot jebkurā periodā no bērna piedzimšanas dienas līdz bērna astoņu gadu vecumam, tostarp vienlaikus ar otru vecāku laika periodā, kad viņš saņem vecāku pabalsta pamatdaļu vai savu nenododamo daļu.

Vairāk par šo tēmu varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Vecāku pabalsts no 2023. gada”.

Tāpat saistībā ar neskaidrajiem jautājumiem ieteicams vērsties VSAA, lai saņemtu individuālu konsultāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas