E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30979
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai individuālajam komersantam jāatver atsevišķs bankas konts

J
jautā:
14. novembrī, 2023
Oskars

Labdien! Nodarbojos ar saimniecisko darbību, esmu reģistrējies kā individuālais komersants. Nenodarbojos ar pārdošanu, bet sniedzu pakalpojumus. Maksāju VSAOI un IIN kā pašnodarbinātais, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Kā IK esmu arī PVN maksātājs. Grāmatvedību veicu vienkāršā ieraksta sistēmā un saimnieciskās darbības veikšanai izmantoju atsevišķu privāto bankas kontu, kas ir nošķirts no personīgajiem līdzekļiem (tam ir atsevišķs konts). Vai man kā IK ir pienākums atvērt uzņēmuma kontu bankā? Vai var izmantot privātpersonas kontu?

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Individuālais komersants (komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona) var izmantot savu privāto kontu vai atvērt jaunu norēķinu kontu.

Lai nodrošinātu, ka naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, ieteicams saimniecisko darījumu naudas plūsmas izsekojamībai nošķirt un izmantot atsevišķu bankas kontu, kurā tiek veikti tikai ar saimniecisko darbību saistīti darījumi.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 322 “Kārtība, kādā individuālie komersanti un citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā” noteikts: persona saimnieciskās darbības ieņēmumus un ar to gūšanu saistītos izdevumus reģistrē (ieraksta) saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā. Personas skaidrās naudas atlikums kasē un bezskaidrās naudas atlikums maksājumu kontos, kā arī saņemtās un izsniegtās naudas summas, kuras norāda žurnālā, ir nošķirtas no personiskajam patēriņam izlietojamām naudas summām. Ja maksājumu kontu izmanto ne tikai norēķiniem saimniecisko darījumu nodrošināšanai, žurnālā norāda visas šajā kontā saņemtās un no tā izsniegtās naudas summas. Naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personiskajām vajadzībām, ja tās ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā iegūtajām un izlietotajām naudas summām, žurnālā neieraksta.

No situācijas izklāsta secināms, ka jums jau ir izveidots atsevišķs bankas konts, kas ir nošķirts no personiskajiem līdzekļiem.

Savukārt, ja IK ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, var atvērt saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, lai automatizētu nodokļa nomaksu. Saimnieciskās darbības ieņēmumu konta izmantošana ir brīvprātīga, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem tas nav obligāti jāizmanto. Vairāk informācijas pieejams Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas