E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30639
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kur var veikt obligāto veselības pārbaudi

J
jautā:
06. oktobrī, 2023
Aija

Vai obligāto veselības pārbaudi var veikt tikai darbavietā? 

A
atbild:
03. novembrī, 2023
Santa Galiņa
LV portāls

Obligāto veselības pārbaudi (OVP) var veikt jebkurā medicīnas iestādē, kas piedāvā šādu pakalpojumu, jo svarīgs ir ārsta atzinums, nevis iestāde, kurā tas saņemts.

Tomēr, ja darbavieta noteikusi konkrētu iestādi, kur OVP ir jāveic, pirms dodaties uz citu iestādi, iesakām savā darbavietā noskaidrot iemeslu, kāpēc darbavieta OVP nozīmējusi veikt tieši konkrētajā iestādē.

Savukārt, ja ar šo jautājumu vēlējāties noskaidrot, vai veselības pārbaudes, kas ietilpst OVP, var veikt arī bez darbavietas norīkojuma, tad informējam, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” obligāto veselības pārbaudi veic tikai personām, kuras ir nodarbinātas vai kuras paredzēts nodarbināt darbā, kur viņu veselības stāvokli ietekmē veselībai kaitīgie darba vides faktori, un personas, kuras ir nodarbinātas vai kuras paredzēts nodarbināt darbā īpašos apstākļos – bīstamos darbos, kur pastāv augsts nelaimes gadījumu risks pašam nodarbinātajam vai apkārtējiem.

Šie noteikumi arī noteic, ka darba devējs atbilstoši darba vides riska novērtējumā noteiktajiem veselībai kaitīgajiem darba vides faktoriem un īpašajiem apstākļiem nosūta nodarbinātos un personas pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas uz veselības pārbaudi.

Tātad obligātā veselības pārbaude ir tikai tāda veselības pārbaude, kas veicama nodarbinātai personai ciešā saistībā ar darbavietā veicamajiem darba pienākumiem. Līdz ar to veselības pārbaudes citu mērķu dēļ vairs nav uzskatāmas par OVP.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas