E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30602
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Maternitātes un vecāku pabalstam no vidējās iemaksu algas aprēķina izslēdz darbnespējas dienas

J
jautā:
03. oktobrī, 2023
Samanta

Labdien! Esmu grūtniecības 2. trimestrī. Dzemdību datums man ir noteikts 2024. gada marta vidū. Pēc ārsta teiktā pirmsdzemdību atvaļinājumā man jāiet janvāra sākumā. Darba specifikas (pienākumu) dēļ ārsts iesaka ņemt darbnespējas lapu vismaz vienu vai divus mēnešus pirms pirmsdzemdību atvaļinājuma, lai nekaitētu mazulim. Vai tas ietekmē kāda pabalsta apmēru, piemēram, bērna kopšanas/vecāku pabalsta?

A
atbild:
04. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstam rēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību).

Ja vidējās iemaksu algas noteikšanas perioda daļā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi pārejošas darbnespējas dēļ, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka, attiecīgajā periodā neieskaitot darbnespējas dienas.

Līdzīgi arī vecāku pabalstam vidējo algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējās iemaksu algas 12 mēnešu periodā neieskaita darbnespējas dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas