E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30100
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Kultūra

Publiski izstādīta darba izmantošana

J
jautā:
04. augustā, 2023
Kārlis Kalviškis

Sveicināti! Ņemot vērā, ka serverī commons.wikimedia.org publicētie attēli drīkst tikt izmantoti arī komerciālos darbos (ieteiktā licence ir CC BY‑SA 4.0), pēc kādiem kritērijiem var noteikt, vai manis uzņemtās fotogrāfijas nepārkāpj Autortiesību likuma 25. pantu? Redzamā daļa no publiski izstādītā darba procentos? Cik lielu daļu no fotogrāfijas veido publiski izstādītais darbs? Vai ir citādi? Paldies!

A
atbild:
04. septembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Autortiesību likuma (turpmāk – likums) 4. panta pirmās daļas 9. punktam autortiesību objekts, neatkarīgi no izpausmes formas un veida, ir fotogrāfiskie darbi un darbi, kas izpildīti fotogrāfijai līdzīgā veidā.

Vienlaikus fotogrāfijas autortiesības sākotnēji pieder fotogrāfam. Tomēr parasti fotogrāfi savas tiesības uz fotogrāfiju tālāko izmantošanu nodod izdevniecībām, interneta pakalpojumu sniedzējiem, darba devējiem vai darba pasūtītājiem.

Autortiesību likuma 40. pants noteic, ka darba izmantotājiem ir jāsaņem autortiesību subjekta atļauja un ir aizliegts izmantot darbus bez šādas atļaujas, turklāt šī atļauja jāsaņem pirms darba izmantošanas uzsākšanas. Ja pats tiesību īpašnieks – autors – izvieto savu darbu vai produktu internetā, tad var uzskatīt, ka autors ir atļāvis šo darbu skatīties.

Svarīgi, vai sociālā tīkla īpašnieks no darba autoriem vai tiesību pārņēmējiem ir saņēmis visas nepieciešamās atļaujas. Bieži autori vai tiesību pārņēmēji atļauj izmantot darbus bet atlīdzības saņemšanas.

Saskaņā ar likuma 19. panta pirmās daļas 9. punktu autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja bez autora piekrišanas un bez atlīdzības samaksas šajā likumā noteiktajā kārtībā tiek izmantots publiski izstādīts darbs (25. pants).

Publiska darba izmantošanu paredz likuma 25. pants. Publiskās vietās pastāvīgi izstādīta arhitektūras, fotogrāfijas, vizuālās mākslas, dizaina, kā arī lietišķās mākslas darba attēlojumu drīkst izmantot personiskai lietošanai, informācijā ziņu raidījumos vai aktuālo notikumu apskatos vai ietvert darbos nekomerciālā nolūkā.

Šajā pantā minētais neattiecas uz gadījumiem, kad darba attēlojums ir objekts tālākai darba atkārtošanai, raidorganizācijām raidīšanai vai darba attēlu izmantošanai komerciālos nolūkos.

Izmantojot autora darba fragmentus, ir jāievēro Autortiesību likuma 18. panta otrajā daļā noteiktie principi. Atbilstoši tiem šāda izmantošana nedrīkst būt pretrunā ar attiecīgo darbu normālas izmantošanas kārtību, kā arī nepamatoti nodarīt kaitējumu autoru likumīgajām interesēm. Tāpat, izmantojot šādus darbus, obligāti jānorāda autora vārds, uzvārds un izmantotā darba nosaukums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas