E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29728
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Uzteikums pret savu gribu nav jāraksta

J
jautā:
20. jūnijā, 2023
Reinis

Labdien! Vai darba devējs pēc sešus mēnešus ilgas slimošanas var atlaist darbinieku “pēc savas vēlēšanās”? Kas notiek, ja darbinieks atsakās tikt atlaists “pēc savas vēlēšanās”, bet darba devējs viņu tāpat atlaiž? Vai ir paredzēts atlaišanas pabalsts? Kas notiek, ja slimības lapa tiek pagarināta? Vai darba devējs var mēģināt (vai pat uzstāt, zvanot darbiniekam) atlaist cilvēku, kamēr Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija nav devusi slēdzienu par slimības lapas pagarināšanu? Kas notiek, ja komisija vai ģimenes ārsts secina, ka darbinieks slimības dēļ nevarēs atgriezties noteiktajā pozīcijā? Vai darba devējam ir jānodrošina cita pozīcija vai diemžēl jāatlaiž? Vai tādā gadījumā ir jāmaksā pabalsts/kompensācija? Paldies!

A
atbild:
26. jūnijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tautā bieži lietotais izteiciens “atlaist pēc paša vēlēšanās” faktiski nav tiesiski izpildāms.

Darba attiecības var izbeigt trijos veidos:

  1. ar darbinieka uzteikumu, ko viņš iesniedz pēc brīvas gribas pats, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantā noteiktajām tiesībām;
  2. ar darba devēja uzteikumu, ko izsaka darba devējs, tikai un vienīgi pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajiem gadījumiem;
  3. ar pušu vienošanos, ko noslēdz atbilstoši Darba likuma 114. pantā noteiktajam.

Darbiniekam nav pienākuma rakstīt uzteikumu, ja to mutiski izsaka darba devējs.

Ja darbinieks ir ilgstoši slimojis, tad darba devējam ir tiesības uzteikt viņam darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktu: darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Tas nozīmē, ka darba devējs nav tiesīgs izsniegt uzteikumu, ja darbinieka darbnespēja ir saistīta ar potenciālu arodslimību un vēl nav saņemts komisijas slēdziens. Darbiniekam par šo situāciju darba devējs ir jāinformē.

Ja saņemsiet ārsta (VDEĀK) izdotu apliecinājumu, kas norāda uz jūsu veselības problēmām un nespēju veikt nolīgto darbu, tad iesniedziet to darba devējam. Apliecinājumu darba devējam var iesniegt slimības laikā.

Tādā gadījumā darba devējam ir jāizsaka darba līguma uzteikums atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punktam – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums. Likums noteic, ka uzteikt darba līgumu Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punktā minētā iemesla dēļ ir atļauts, ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt citā darbā tai pašā vai citā uzņēmumā. Uzteikuma termiņš ir nekavējoties. 

Minētais iemesls ir pamats atlaišanas pabalsta izmaksai atbilstoši darba stāžam konkrētajā uzņēmumā (Darba likuma 112. pants).

Darbinieka paša rakstīts uzteikums neparedz atlaišanas pabalsta izmaksu, ja vien puses nevienojas citādi. Atlaišanas pabalsta izmaksa nav obligāta, arī noslēdzot pušu vienošanos, ja vien puses nevienojas citādi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas