E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28702
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Valsts apmaksāta medicīniskā rehabilitācija cilvēkiem ar invaliditāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2023
Jānis

Labdien! Ja man ir 2. invaliditātes grupa un es strādāju algotu darbu, vai tiek piedāvāta valsts apmaksāta rehabilitācija vismaz reizi trijos gados? Piemēram, kāds rehabilitācijas kurss Vaivaros vai Jaunķemeru sanatorijā ar dzīvošanu uz vietas un iekļautu ēdināšanu. Veicu sēdošu darbu, līdz ar to ir nepieciešama rehabilitācija. Nav trūcīgā statusa.

A
atbild:
15. martā, 2023
Santa Galiņa
LV portāls
Rehabilitācijas centrs “Jaunķemeri”
Elīna Malkiela, Medicīniskās rehabilitācijas un ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja
VSIA "Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" "
Inese Švarca, Ārstniecības departamenta vadītāja

Kārtību, kādā var saņemt valsts apmaksātus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, nosaka MK noteikumi Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”.

Saskaņā ar šo noteikumu 104. un 104.1. punktu personu atlasi valsts apmaksātu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai veic fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, kurš izmeklē personu vai izvērtē cita ārsta nosūtījumu vai funkcionālā speciālista sagatavotu medicīnisko dokumentāciju.

Noteikumu 105. punkts paredz, ka, izvērtējot pacienta medicīniskās rehabilitācijas nepieciešamību, speciālists ņem vērā personas veselības stāvokli un ar to saistītos funkcionēšanas ierobežojumus, medicīniskās rehabilitācijas potenciālu un personas motivāciju. Ja medicīniskā rehabilitācija ir nepieciešama, speciālists arī izlemj, kāds ir optimālais medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas veids – ambulatorā ārstniecības iestādē, dienas stacionārā vai stacionārā ārstniecības iestādē.

Tātad, lai jūs saņemtu valsts apmaksātu medicīnisko rehabilitāciju, vispirms ir jādodas pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta, kas izvērtē rehabilitācijas nepieciešamību un nosaka, vai un kāds tieši medicīniskās rehabilitācijas pakalpojuma veids jums būs nepieciešams. Jāņem vērā, ka valsts apmaksātā medicīniskā rehabilitācija tiek nodrošināta rindas kārtībā.

Abās jūsu minētajās ārstniecības iestādēs rehabilitācijas pakalpojumus ir iespējams saņemt arī par maksu. Ja invaliditāte iegūta arodslimības vai negadījuma darbā dēļ, iespējams saņemt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) kompensāciju par ārstēšanas un rehabilitācijas izdevumiem, kas saistīti ar traumas vai arodslimības ārstēšanu.

Rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” Medicīniskās rehabilitācijas un ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Elīna Malkiela norāda: “Gadījumā, ja jums ir piešķirta invaliditātes grupa saistībā ar arodslimību, ir iespēja pieteikties maksas rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai, bet, pamatojoties uz ārstniecības iestādē izsniegtajiem maksājumu apliecinošajiem dokumentiem, izmaksas par rehabilitācijas pakalpojumiem var iesniegt VSAA un saņemt atmaksu. VSAA atlīdzina papildu izdevumus, kas radušies arodslimības dēļ, ja ārstēšanās izdevumus nesedz veselības aprūpes pakalpojumu minimuma valsts programmas. Atlīdzība VSAA jāpieprasa 6 mēnešu laikā no izdevumu apliecinošo maksājumu dokumentu izsniegšanas dienas. Ieteicams sazināties ar VSAA, lai noskaidrotu iespējamo kompensācijas apmēru rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai.”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas