E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28240
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai ģimenes ārsts var izsniegt atbrīvojumu no 9. klases eksāmeniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2023
A

Vai ģimenes ārsts var izsniegt atbrīvojumu no 9. klases eksāmeniem, ja ir pamatojums, kādēļ bērns nevar kārtot šos eksāmenus?

A
atbild:
10. janvārī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 112 “Kārtība, kādā izglītojamie atbrīvojami no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem” noteiktajam 9. klases vai 12. klases izglītojamo no valsts pārbaudījumiem par pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības ieguvi atbrīvo ar lēmumu, kuru pieņem izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz šādiem dokumentiem:

  • pilngadīga izglītojamā vai nepilngadīga izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu, kas izglītības iestādē iesniegts ne vēlāk kā mēnesi pirms izglītojamā pirmā valsts pārbaudījuma norises dienas attiecīgajā mācību gadā atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts pārbaudes darbu norises laiku attiecīgajā mācību gadā;
  • ģimenes (vispārējās prakses) ārsta izsniegtu izrakstu, kas sagatavots saskaņā ar normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību, ar ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem, nenorādot diagnozi un slimības anamnēzi (noteikumu 1.1 punkta 1. apakšpunkts).

Tātad, lai izglītojamo varētu atbrīvot no 9. klases eksāmenu kārtošanas, ir nepieciešams atbilstošs, ģimenes ārsta izsniegts izraksts.

Ģimenes (vispārējās prakses) ārsts (turpmāk – ārsts) izrakstu izsniedz, ja izglītojamais veselības stāvokļa dēļ uz laiku vai pastāvīgi zaudējis spējas kārtot valsts pārbaudījumus (noteikumu 2. punkts).

Ārsts izrakstu izsniedz pēc izglītojamā personīgas apskates un izmeklēšanas, kā arī ņemot vērā ārsta rīcībā esošo medicīnisko informāciju. Izrakstā norāda, vai par pamatu izglītojamā atbrīvošanai no valsts pārbaudījumiem ir veselības stāvoklis, un termiņu, uz kādu izglītojamais ir atbrīvojams no valsts pārbaudījumiem. Pirms izraksta izsniegšanas ārsts, ja nepieciešams, nosūta izglītojamo uz papildu izmeklējumiem un konsultācijām pie citiem speciālistiem (noteikumu 3. punkts).

Kārtojot izglītojamā atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem, jāņem vērā arī minēto noteikumu 11. un 12. punktā noteiktais, proti:

  • ja atbrīvojuma termiņš ir ilgāks par sešiem mēnešiem vai pastāvīgi, izglītojamais ir tiesīgs saņemt apliecību par pamatizglītību vai atestātu par vispārējo vidējo izglītību, ja ir izpildītas pārējās Vispārējās izglītības likumā paredzētās prasības attiecīgā dokumenta saņemšanai;
  • ja atbrīvojuma termiņš ir īsāks par sešiem mēnešiem, izglītojamais ir tiesīgs saņemt apliecību par pamatizglītību vai atestātu par vispārējo vidējo izglītību, ja nokārtoti noteiktie valsts pārbaudījumi un ir izpildītas pārējās Vispārējās izglītības likumā paredzētās prasības attiecīgā dokumenta saņemšanai.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas