E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21628
Lasīšanai: 4 minūtes
23
23

Ar B kategoriju ir aizliegts vadīt A kategorijas motociklu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2020
Edijs

Labdien! Man ir B kategorijas vadītāja apliecība. Kas draud par braukšanu ar motociklu, kuram nepieciešama A kategorija?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma (CSL) 23. panta pirmās daļas 4. punktu A kategorijā ietilpst motocikli, kā arī tādi tricikli, kuru jauda pārsniedz 15 kilovatus.

Minētā panta daļas 6. punktā noteikts, ka B kategorija ir mehāniskie transportlīdzekļi, izņemot A kategorijas motociklus, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramus un kuri ir konstruēti un paredzēti ne vairāk kā astoņu pasažieru pārvadāšanai, neskaitot vadītāju, kā arī šādas kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa nepārsniedz 750 kilogramus. Ir atļauts arī šīs kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa pārsniedz 750 kilogramus, ja šā savienojuma pilna masa nepārsniedz 4250 kilogramus.

Atbilstoši CSL 23. panta otrās daļas 1. punktam transportlīdzekļa vadītājam, kuram ir tiesības vadīt A kategorijas transportlīdzekļus, atļauts vadīt arī A1 (motocikli, kuru motora darba tilpums nepārsniedz 125 kubikcentimetrus, jauda nepārsniedz 11 kilovatus un jaudas attiecība pret svaru nepārsniedz 0,1 kilovatu uz kilogramu, kā arī tricikli, kuru jauda nepārsniedz 15 kilovatus), A2 (motocikli, kuru jauda nepārsniedz 35 kilovatus, jaudas attiecība pret svaru nepārsniedz 0,2 kilovatus uz kilogramu un kuri nav atvasināti no transportlīdzekļiem, kuru jauda ir vairāk nekā divas reizes lielāka) kategorijas transportlīdzekļus.

Savukārt minētā panta daļas 2. punktā noteikts, ka ar B kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām atļauts vadīt arī B1 (kvadricikli) kategorijas transportlīdzekli, A kategorijas triciklu, ja transportlīdzekļa vadītājs sasniedzis 21 gada vecumu, kā arī A1 kategorijas transportlīdzekli Latvijas teritorijā.

Tātad, ja jums ir B kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, jūs drīkstat vadīt B kategorijas transportlīdzekļus, B1 kategorijas kvadriciklus, kā arī, sasniedzot 21 gada vecumu, A kategorijas triciklus (ne motociklus) un Latvijā A1 kategorijas motociklus, bet nedrīkstat vadīt A un A2 kategorijas motociklus.

CSL 28. pants noteic, ka transportlīdzekli aizliegts vadīt, ja vadītājam nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību.

Saskaņā ar CSL 51. panta piekto daļu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, nav iegūtas profesionālo vadītāju tiesības vai transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli, kas neatbilst vadītāja apliecībā norādītajam ierobežojuma kodam, paredzēts naudas sods transportlīdzekļa vadītājam no 8 līdz 56 naudas soda vienībām (no 40 līdz 280 eiro). Turklāt atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 1. pielikuma 2. punktam CSL 51. panta piektajā daļā minēto pārkāpumu tiek piemēroti arī 3 pārkāpumu uzskaites punkti.

Vēršam uzmanību, ka, 2020. gada 1. jūlijā stājoties spēkā Administratīvās atbildības likumam, ja policija jūs apstādinās, piemēram, par ātruma pārkāpšanu un papildus konstatēs, ka vadāt transportlīdzekli bez atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, sods tiks piemērots par katru pārkāpumu atsevišķi (arī pārkāpumu uzskaites punkti, ja tādi ir paredzēti, tiks piemēroti par katru pārkāpumu atsevišķi).

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas