E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31485
Lasīšanai: 3 minūtes

Transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana

J
jautā:
11. janvārī, 2024
Arturs

Labdien! Kas notiks, ja auto vadīšanas tiesību atņemšanas termiņa laikā vadītāja iegūto uzskaites punktu skaits sasniegs 10, 12, 16?

A
atbild:
15. janvārī, 2024

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 12. punktam transportlīdzekļa vadītājam piemēro šādus ietekmēšanas līdzekļus:

  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 10, transportlīdzekļa vadītājam, kura vadītāja stāžs ir mazāks par diviem gadiem (turpmāk – jaunais vadītājs), – transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz vienu gadu;
  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 12, – eksāmenu ceļu satiksmes drošības jautājumos un transportlīdzekļu vadīšanas iemaņu pārbaudi (turpmāk – eksāmeni);
  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 16, – transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz vienu gadu.

Ceļu satiksmes likuma 29. pants nosaka: ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas uz laiku līdz gadam, persona, lai atjaunotu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanu un atjaunošanu noteiktajā kārtībā nokārto teorētisko eksāmenu. Ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas uz gadu vai ilgāk vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, persona, lai atjaunotu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanu un atjaunošanu noteiktajā kārtībā nokārto teorētisko un vadīšanas eksāmenu.

Tādējādi, ja uz tiesību atņemšanas soda beigu datumu autovadītājam būs spēkā sodu uzskaites punktu rezultātā noteiktais auto vadīšanas tiesību izmantošanas liegums, viņš nevarēs atjaunot auto vadīšanas tiesības līdz tiesību izmantošanas aizlieguma termiņa beigām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas