E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1636
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2012
Ēriks Lapiņš

Ko darīt, ja pirmās instances tiesa ir izskatījusi civillietu bez manas kā atbildētāja klātbūtnes, kaut arī laicīgi esmu iesniedzis darbnespējas lapu kopijas un iesniegumu ar pamatotu lūgumu atlikt tiesu? Sēde ir notikusi, bet spriedums vēl nav pasludināts.

A
atbild:
27. novembrī, 2012
Latvijas Universitāte
Daina Ose, Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras lektore

Lietas dalībniekam ir tiesības piedalīties tiesas sēdē un izteikt tajā savu viedokli un argumentus, tas izriet no Civilprocesa likuma (CPL) 74.panta un arī 10.panta.

Ja uz tiesas sēdi ir ieradies prasītājs un uztur savu prasību, tiesai ir tiesības pieņemt lēmumu un skatīt lietu, ja iesniegtie pierādījumi ir pietiekami, lai izlemtu lietu pēc būtības. Tas ir ekonomijas princips.

Slimības lapas iesniegšana tiesai ne vienmēr ir pamats lietas atlikšanai, jo tiesai ir jāredz no ierakstiem, ka personas veselības stāvoklis ir tāds, ka viņa nespēj ierasties uz tiesas sēdi. CPL 209.pants nosaka precīzus pamatus, kad tiesai ir pienākums atlikt tiesas sēdi, un 210.pants nosaka, kad tiesa, izvērtējot apstākļus, var atlikt tiesas sēdi.

Slimības lapas iesniegšana ar lūgumu atlikt nav paredzētais pamats atlikšanai nevienā no gadījumiem. Tādējādi tās ir personas tiesības piedalīties tiesas sēdē un sniegt savus paskaidrojumus, bet nevis pienākums. Tiesas uzdevums ir pēc iespējas ātrāk, nenovilcinot procesu, izskatīt celto prasību.

Negatīva sprieduma gadījumā atbildētājs ir tiesīgs pārsūdzēt tiesas spriedumu, izvērtējot, vai viņa dalība tiesas sēdē un argumenti spētu mainīt tiesas viedokli vai ne.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas