DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Droša patvēruma veidošanai Rīgas dome aicina iedzīvotājus sakārtot ēku pagrabus

Lielās talkas laikā, 27. aprīlī, sakopjot un pielāgojot civilās aizsardzības prasībām vairāku pašvaldību ēku pagrabus, Rīgas dome aicina iedzīvotājus atbilstoši iespējām pievērst uzmanību arī savu pagrabu sakārtošanai. 

Vienu no pašvaldības pagrabiem plānots sakārtot Rīgas 49. vidusskolā. Lai informētu par pareizu telpu pielāgošanu un pašvaldības turpmākajām iecerēm, trešdien, 24. aprīlī, plkst. 12.00 skolas sporta kompleksā Krišjāņa Valdemāra ielā 65 notiks preses konference, kurā piedalīsies Rīgas mērs Vilnis Ķirsis, vicemēre Linda Ozola, Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons, Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Ivars Balamovskis, Īpašuma departamenta vadītājs Vladimirs Ozoliņš un skolas direktors Imants Mednis. 

Preses konferences laikā būs iespējams apmeklēt ēkas pagraba telpas, kur pašvaldības pārstāvji sniegs ieteikumus pareizai telpu pielāgošanai patvēruma vietas veidošanai. 

“Lielās talkas ideja no pirmsākumiem ir bijusi panākt sabiedrībā paradumu maiņu, kas par normu padara tīru un sakoptu vidi, nevis piegružotu. Un būtiskākais Lielajā talkā ir plašā sabiedrības iesaiste – nevis mēs gaidām, kad kāds nāks un sakārtos, bet paši ceļamies, darām un uzturam kārtībā. Ar šādu motivāciju Lielās talkas dienā Rīgas pašvaldība aicina rīdziniekus apzināt un sakārtot savu mājokļu pagrabus, kas var būt drošs patvērums ārkārtas situācijā. Līdzīgi kā vides jautājumos, arī civilās aizsardzības jomā ir gan valsts un pašvaldību līmenī darāmi darbi, gan arī ikdienišķi un katram pašam pa spēkam veicamas lietas, kas padara vietu un telpu ap mums ne tikai tīrāku, bet arī drošāku,” norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis 

“Lielā talka šogad pāršķir jaunu lapaspusi un piemērojas situācijai. Jau pašā saknē tai ir daudz kopīga ar civilo aizsardzību – abos procesos nepieciešama aktīva sabiedrības līdzdarbība, bet bez pārdomātas organizācijas tā nebūs efektīva. Tāpēc šajā pavasarī aicinu pievienoties mums, iepazīties ar sagatavotajām vadlīnijām un veltīt enerģiju savu pagrabu un potenciālo drošo telpu sakārtošanai. Tas būs pienesums gan savai, gan mūsu visu kopējai drošībai,” uzsver Rīgas vicemēre Linda Ozola. 

Talkas laikā, piedaloties Rīgas domes vadībai, pašvaldības darbinieki sakārtos pašvaldības īpašumā esošo pagrabu arī blakus pamatskolai Rīdze esošajā aizsargbūvē Zigfrīda Annas Meirovica bulvārī 1 un patvērumam pielāgojamās telpas sociālās aprūpes centrā “Mežciems”, rādot piemēru, kā sakārtot un pielāgot pagrabu civilās aizsardzības prasībām. Ar šo pagrabu sakārtošanu pašvaldība sāk procesu, kurā apzinās un sakārtos patvērumam pielāgojamas vietas pašvaldības īpašumos, kā arī informatīvā kampaņā aicinās iedzīvotājus sekot piemēram. 

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus atbrīvot pagrabstāvus vai pazemes stāvus no atkritumiem, būvgružiem, bīstamām vielām, konstrukcijām un priekšmetiem ar asām malām, kas varētu radīt papildu apdraudējumu cilvēkiem, kas uzturas šajā telpās. Pagrabu tīrīšanu vajadzētu saskaņot ar ēku apsaimniekotājiem, jo nepieciešams nodrošināt arī izvākto atkritumu savākšanu. 

Tāpat iedzīvotāji aicināti apsvērt iespēju atbrīvotajos pagrabstāvos un pazemes stāvos izveidot patvertnes vai vietas, kur var patverties, saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadlīnijām.  

Jau vēstīts, ka ar saukli “Rīgas civilās aizsardzības plāns – pārzini un līdzdarbojies!” Rīgas dome ir sākusi iedzīvotāju informēšanas kampaņu un astoņu semināru ciklu par civilo aizsardzību, kas turpināsies visa gada garumā. Pirmajā seminārā “Vispārīgie ieteikumi rīdziniekiem X stundā” tika sniegta praktiska informācija, kas jāzina rīdziniekiem par Rīgas civilās aizsardzības plānu, evakuāciju, ieteikumiem par droša patvēruma vietas izveidi, iesaisti valsts aizsardzībā un citiem svarīgiem personīgās aizsardzības jautājumiem. 

Rīgas pašvaldības civilās aizsardzības plāns, semināra ieraksts un dažādi citi noderīgi informatīvie materiāli, kā rīkoties ārkārtas situācijās, pieejami pašvaldības mājas lapā www.riga.lv sadaļā “Civilā aizsardzība”. 

Detalizēta informācija par rīcību dažādās ārkārtas situācijās pieejama Rīgas pašvaldības civilās aizsardzības plānā, kā arī pašvaldības un drošības dienestu eksperti to plašāk skaidros citos semināros. Nākamais seminārs norisināsies 8. maijā, kurā eksperti stāstīs par informācijas pieejamību krīzes situācijās un dezinformācijas riskiem. 

Rīdzinieki tiek aicināti būt aktīvi, iepazīties ar mājas lapā www.riga.lv pieejamo informāciju, sekot līdz informācijai pašvaldības sociālajos tīklos un piedalīties pašvaldības organizētajos semināros, jo informētība veicina drošības sajūtu un ļauj izvairīties no pārpratumiem un kļūdām. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI