DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā uzstādīts vairāk nekā 400 jaunu labiekārtojuma elementu 

Lai padarītu pilsētvidi iedzīvotājiem ērtāku un videi draudzīgāku, pērn Rīgas ielas, laukumus, parkus un skvērus papildināja 225 jauni labiekārtojuma elementi, bet šogad uzstādīti jau 218 soliņi, velonovietnes, apstādījumu kastes, atkritumu urnas un zviļņi.  

Labiekārtojumu elementi primāri tiek uzstādīti pašu iedzīvotāju izvirzītās vietās – parkos, gar ietvēm, pastaigu takās, iekšpagalmos, ūdenstilpņu malās un citviet. Arvien biežāk Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs saņem rīdzinieku ierosinājumus par vietām, kur vajadzētu uzstādīt soliņus, atkritumu urnas vai citus labiekārtojuma elementus, un pašvaldība, izvērtējot iespējas, jaunu vides labiekārtojuma elementu izvietošanu salāgo ar iedzīvotāju vajadzībām.  

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone uzsver, “Mums ir svarīgi, lai rīdziniekiem un uzņēmējiem ir patīkama un ērta vide, kur dzīvot un strādāt, tādēļ pēdējos gados īpašu uzmanību pievērsām pilsētvides labiekārtošanai gan pilsētas centrā, gan apkaimēs. Prieks, sekot līdzi tam, ka pilsēta kļūst draudzīgāka cilvēkam un rīdzinieki dažādos vecumos arvien biežāk brīvo laiku pavada ārpus telpām.” 

Novērtējot situāciju dabā, pašvaldības speciālisti pārbauda, vai iedzīvotāju ierosinātā labiekārtojamā vieta atrodas uz pašvaldības zemes, vai tā ir ērti pieejama un lietojama, vai jaunie elementi netraucēs gājēju un transportlīdzekļu satiksmi. Savukārt izvēloties ārtelpas mēbeles un citus labiekārtojuma elementus, svarīgi, lai to dizains būtu ergonomisks, vizuāli pievilcīgs un iederīgs pilsētvidē, kā arī izturīgs un drošs lietotājiem. 

Piemēram, pērn vairāki desmiti soliņu izvietoti ielās, kur iedzīvotājiem ar kājām jāveic lieli attālumi, kas ir īpaši apgrūtinoši senioriem un cilvēkiem ar veselības traucējumiem. Lai radītu iespēju ik pa brīdim apsēsties un atpūsties, soliņi izvietoti Nīcgales ielā (16 soliņi), Brīvības gatvē (23 soliņi), Eizenšteina ielā (36 soliņi) un Meldru ielā (8 soliņi) 

Pēc Dārziņu iedzīvotāju biedrības ierosinājuma izveidota atpūtas zona Daugavas krastā, kur īpaši piemeklētā vietā izvietoti soliņi un zviļņi netraucētai dabas vērošanai. Savukārt pēc iedzīvotāju lūguma izvietot soliņus pie ēkas Valērijas Seiles ielā 6 pilsētas arhitekti, veicot teritorijas izpēti, pieņēma lēmumu esošo “saliņu” starp autostāvvietām un ielu izveidot kā nelielu labiekārtotu atpūtas vietu. Tajā izvietoti gan soliņi, ko ieskauj apstādījumi, gan velostatīvi, kur divriteņus var novietot arī blakus esošā veikala apmeklētāji. Pašvaldības novērojumi rāda, ka atpūtas vietu brīvajos brīžos izmanto arī blakus esošās augstskolas studenti. Šie ir veiksmīgi piemēri, kā iedzīvotāji, sadarbojoties ar pašvaldību, var padarīt savu apkaimi pievilcīgāku. 

Šogad īpašu uzmanību pašvaldība pievērsīs Vecrīgas labiekārtošanai, lai padarītu pilsētas sirdi dzīvāku un patīkamāku gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem. Dažāda veida labiekārtojuma elementus šovasar paredzēts uzstādīt Meistaru ielā pie Finanšu ministrijas, Kalēju ielā pie Jāņa sētas, Mazās pils ielas un Klostera ielas krustojumā, 11. novembra krastmalā starp Daugavas gāti un Poļu gāti, Skārņu ielā pie Sv. Pētera baznīcas, Vaļņu ielā.  

Papildus daudzviet pilsētā tiek izvietotas apstādījumu kastes gan ar krūmiem un ziedošiem augiem, gan kokiem, kas kompensē zaļās vides trūkumu pilsētas centrā, it īpaši vietās, kur pazemes inženierkomunikāciju dēļ ir apgrūtināta koku stādīšana. Kur iespējams, kastes tiek papildinātas ar sēdvietām, lai radītu atpūtas vietas. Šajā pavasarī iedzīvotāji varēs pilnvērtīgi novērtēt Tallinas ielas labiekārtojumu, kas tika izvietots pērnā gada rudenī. Nomainīti arī savu laiku nokalpojušie soliņi Raiņa bulvārī, papildināti un atjaunoti soliņi pie bērnu rotaļu laukumiem Latgales, Rostokas, Jaunsaules ielā un citviet. 

Pašvaldība turpinās īstenot dažādus pilsētvides labiekārtošanas projektus, kā arī aicina iedzīvotājus būt aktīviem, sadarboties ar savas apkaimes koordinatoriem, lai labiekārtojuma elementi tiktu izvietoti vietās, kur tie visvairāk nepieciešami pilsētas iedzīvotājiem. Apkaimju centru koordinatoru kontaktinformācija pieejama pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv. Lūdzu skatīt šeit: https://www.riga.lv/lv/strukturvieniba/rigas-apkaimju-iedzivotaju-centrs#apkaimju-koordinatori 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI