DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LBAS pieprasa atbrīvot ieslodzītos arodbiedrību līderus Baltkrievijā un ievērot cilvēktiesības!

19. aprīlī, Rīcības dienā par arodbiedrību tiesībām un demokrātiju Baltkrievijā, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) pievērš uzmanību Baltkrievijas Demokrātisko arodbiedrību kongresa (BKDP) cīņai par demokrātiju un darbinieku tiesībām Baltkrievijā. 

Pirms diviem gadiem, 2022. gada 19. aprīlī, Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK) arestēja un aizturēja BKDP līderus un vairākus aktīvistus. Viņiem tika piespriesti dažādi cietumsodi, viņi tika apzīmēti par ekstrēmistiem un teroristiem, savukārt visas BKDP dalīborganizācijas pasludināja par pretlikumiskām. Daudziem aktīvistiem bija jābēg no valsts, daudzi pārtrauca arodbiedrību darbību, baidoties no represijām.  

Baltkrievijā jau vairāk nekā gadu ir apcietināti vairāk nekā 40 arodbiedrību līderi, tiek uzsāktas jaunas fiktīvas tiesas, savukārt tiem, kuri pēc cietumsoda izciešanas tiek atbrīvoti, tiek atņemtas pilsoņa tiesības un izteikti draudi atkal ieslodzīt cietumā. 

2023.gadā ANO Starptautiskā Darba organizācija (SDO) pieņēma rezolūciju par Baltkrieviju, pamatojoties uz tās Konstitūcijas 33. pantu, kas paredz augstāko barguma līmeni. Rezolūcija aicina valstis pārskatīt attiecības, kādas tās var būt ar Baltkrievijas valdību, un veikt darbības pasākumus, lai Baltkrievijas valdība nevar izmantot šādas attiecības, lai turpinātu vai paplašinātu apvienošanās brīvības pārkāpumus. 

Neraugoties uz SDO uzraudzības iestāžu skaidriem aicinājumiem, Baltkrievijas valdība atsakās atbrīvot vai atļaut piekļūt ieslodzītajiem arodbiedrību pārstāvjiem. 

LBAS aicina atbrīvot visus ieslodzītos arodbiedrību pārstāvjus un izbeigt represijas pret viņiem! 

Šeit varat atrast video stāstu: 

 https://drive.google.com/file/d/1gK22vbJtGLYHfVPT0u7zlDno4DNbChB5/view  

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI