DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valsts meža dienests veiks pārbaudes 5874 mežaudzēs

Publicitātes foto

Valsts meža dienests ir uzsācis izpildīt Satversmes tiesas spriedumu, kas paredz atcelt tos apliecinājumus koku ciršanai cirsmās, kurās caurmēra vērtības ir atzītas par spēkā neesošām. Saskaņā ar Meža valsts reģistru pārbaudes ir veicamas 5874 mežaudzēs. Tās plānots pabeigt līdz 2024. gada 15. maijam.

Valsts meža dienests informē, ka apliecinājums koku ciršanai tiks atcelts, ja mežaudzēs valdošās koku sugas caurmērs ir mazāks, nekā tas bija MK noteikumos Nr. 935, kas bija spēkā  līdz 2022. gada 29. jūnijam, un apliecinājumā dotās tiesības uz pārbaudes brīdi nebūs jau izpildītas. Par lēmumu meža īpašnieki saņems informāciju Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

Gadījumos, kad apliecinājums koku ciršanai tiks atcelts, meža īpašniekam būs tiesības saņemt par ciršanas apliecinājuma izdošanu samaksāto valsts nodevu, vēršoties ar iesniegumu par valsts nodevas atmaksu Valsts ieņēmumu dienestā. Savukārt jautājumi, kas skar noslēgtos tiesiskos darījumus par cirsmu izstrādi, risināmi civiltiesiskā kārtībā, jo kā norādīts Satversmes tiesas spriedumā - meža īpašnieka tiesiskā paļāvība šajā situācijā nav aizsargājama.

Atgādinām, ka 2024. gada 8. aprīlī stājās spēkā Satversmes tiesas spriedumu lietā “Par Ministru kabineta 2012.gada 18.decembra noteikumu Nr.935 “Noteikumi par koku ciršanu mežā” 7. pielikuma, ciktāl ar to tiek samazināts galvenās cirtes caurmērs pēc valdošās koku sugas un bonitātes, atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 115.pantam”. Spriedums paredz atcelt tos apliecinājumus koku ciršanai cirsmās pēc galvenās cirtes caurmēra, kurās caurmēra vērtības ir atzītas par spēkā neesošām no 2022.gada 30.jūnija.
 

Zemkopības ministrijas skaidrojums meža īpašniekiem un koksnes pircējiem pēc Satversmes tiesas sprieduma

Valsts meža dienests ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. Valsts meža dienesta misija ir rūpēties par atbildīgu meža apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI