DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Bērnu seksuālas izmantošanas materiāli tiešsaistē: pagarināti spēkā esošie noteikumi

FOTO: European Union 2024 - Source : EP

Trešdien Parlaments piekrita pagarināt ES privātuma noteikumu atkāpi, kas ļauj tiešsaistē vieglāk atklāt materiālus, kas ietver bērnu seksuālu izmantošanu.

Ar 469 balsīm "par", 112 "pret" un 37 "atturas" deputāti piekrita pagarināt pašreizējo atkāpi no tiešsaistes privātuma noteikumiem, lai interneta platformām ļautu brīvprātīgi atklāt bērnu seksuālās izmantošanas materiālus.

Atkāpe tiks pagarināta līdz 2026. gada 3. aprīlim, lai pa šo laiku varētu panākt vienošanos par ilgtermiņa tiesisko regulējumu bērnu seksuālās izmantošanas tiešsaistē novēršanai un apkarošanai.

Vienlaikus tiks saskaņotas ziņošanas prasības par brīvprātīgajiem pasākumiem, ko uzņēmumi veikuši, lai atklātu minētos materiālus. Komisija norāda, ka līdz šim ziņošana ir bijusi nekonsekventa, tāpēc ir grūti novērtēt pašreizējā likuma ietekmi.

Ziņotāja Birgita Sipela (S&D, Vācija) teica: “Bērnu seksuāla izmantošana ir briesmīgs noziegums, un mums ir jānovērš tās izplatīšana tiešsaistē. Šā iemesla dēļ mēs esam vienojušies pagarināt atkāpi, kas uzņēmumiem ļauj lietot tehnoloģijas, lai atklātu tiešsaistē pieejamus materiālus.

Mēs nosakām diezgan īsu atkāpes pagarināšanas termiņu. lai izdarītu spiedienu uz Padomi pieņemt nostāju par pastāvīgo regulu. Atsevišķi risinājumi nekad nav tik labi kā pastāvīgi pasākumi. Padomei ir jāsēžas pie sarunu galda un jāpanāk vienošanās ar Eiropas Parlamenta deputātiem par pastāvīgiem noteikumiem”, viņa noslēdza.

Vispārīga informācija un turpmākie pasākumi

Pagaidu atkāpes no ES tiesību aktiem par privātuma ievērošanu tiešsaistē termiņš beigsies 2024. gada augustā. Parlamentam jau pieņēmis savu nostāju par Komisijas ierosinātajiem pastāvīgajiem noteikumiem, kas ļaus konsekventi apkarot un novērstu bērnu seksuālu izmantošanu internetā, bet dalībvalstīm vēl ir jāvienojas par kopīgo nostāju. Pagarinājums ir vajadzīgs, lai novērstu juridisko vakuumu.

Lai pagaidu vienošanās par atkāpi stātos spēkā, tā vēl oficiāli jāpieņem arī Padomei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI