DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Mazumtirdzniecībā februārī neliels sarukums, turpmāk gaidāma izaugsmes atjaunošanās

Šā gada februārī mazumtirdzniecības apjomi nedaudz samazinājušies pret pērnā gada februāri (-0,4%), liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Samazinājumu noteica nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjomu sarukums par 1,5%, turpretī degvielas tirdzniecības apjomi pieauga par 1,7%, bet pārtikas mazumtirdzniecības apjomi pret pērnā gada februāri nav mainījušies. Pirmajos divos 2024. gada mēnešos kopā apjomi mazumtirdzniecībā samazinājušies par 0,8% un nozarē joprojām gaida iedzīvotāju pirktspējas palielināšanos, algu pieaugumam panākot iepriekš strauji augušo cenu līmeni.

Mazumtirdzniecības attīstība pēdējā gada laikā sadalāma divos periodos. No 2023. gada marta līdz septembrim mazumtirdzniecības apjomi bija zemāki nekā ierasts, iedzīvotāju tēriņus ietekmējot augstajai inflācijai, kā arī citiem faktoriem, bet pērnā gada novembrī apjomi pieauga, aptuveni tādā pašā līmenī saglabājoties līdz šā gada februārim. Taču, salīdzinot apjomus gada izteiksmē, pozitīvas tendences vēl īsti nav redzamas.

Līdz ar Lidl ienākšanu Latvijā, 2022. gadā, nozarē ievērojami palielinājusies konkurence. Lielajām veikalu ķēdēm bijis pastiprināti jādomā par dažādām atlaižu programmām, lai pievilinātu pircējus, kuri sākuši iepirkties uz zemāku cenu līmeni pretendējošajā Lidl. Augstāka konkurence veicina gan veselīgākus tirgus apstākļus, gan attur veikalu ķēdes no nepamatotiem cenu palielinājumiem.

Eiropas Komisijas apkopotais mazumtirgotāju konfidences indekss Latvijā kopš 2023. gada jūlija saglabājies vienmērīgi zemā līmenī un šā gada martā ir zemāks nekā pērnā gada martā. Turpretī patērētāju konfidence nevienmērīgi uzlabojas kopš 2023. gada sākuma un ir augstāka nekā pērnā gada martā, norādot uz mērenu iedzīvotāju finansiālās situācijas uzlabošanos, kas  turpmāk varētu uzlabot arī noskaņojumu mazumtirdzniecības nozarē.

Šā gada marta un aprīļa datos visticamāk gaidāmi pieaugumi mazumtirdzniecības apjomos, ko noteiks zemā bāze 2023. gada martā un aprīlī. Šis pieaugums sāks veidot arī kopējo 2024. gada apjomu pieaugumu pret 2023. gadu, ko var pastiprināt iedzīvotāju pirktspējas pieaugums šā gada otrajā pusē, tādējādi mazumtirdzniecības apjomi šajā gadā varētu pieaugt par 2-4%.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI