DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
2
2

Videosarunās jaunieši izjautā senatorus par tiesu un tiesneša amatu 

Lai palīdzētu skolēniem un jauniešiem izprast tiesas darbu, Augstākā tiesa sagatavojusi trīs videosarunas ar senatoriem. Jaunieši Sandra, Mārcis Eduards un Beatrise izjautā senatorus Veroniku Krūmiņu un Jāni Plepu par tiesu, lietu veidiem, tiesneša amatu.  

Sarunā “Tiesas loma demokrātiskā tiesiskā valstī” jaunieši noskaidro, ko nozīmē tiesības uz taisnīgu tiesu, kā var saprast, ka tiesa ir bijusi taisnīga un kas to pārbauda. Senatori pastāsta arī noderīgu informāciju – kas jādara, ja vēlas vērsties tiesā, ko darīt, ja nepietiek naudas, lai tiesātos, un vai arī nepilngadīgie var aizstāvēt sevi tiesā. 

Otrajā sarunā “Lietu veidi tiesā un tiesu sistēma” jaunieši uzzina, ka tiesās tiek skatītas četru veidu lietas, un jautā senatoriem, kurš no šiem veidiem ir visinteresantākais. Tāpat ir jautājumi, kas tā tāda apelācija un kas – kasācija, un kāpēc Augstāko tiesu sauc arī par Senātu. Senatori skaidro arī, kāda ir atšķirība Satversmes tiesai un Eiropas tiesām.  

Trešajā sarunā “Tiesnesis – profesija un cilvēks” jaunieši senatoriem jautā, ko dara tiesnesis un vai būt tiesnesim ir grūti. Vai tiesnesim kādreiz pēc sprieduma ir sajūta, ka spriedums nav taisnīgs? Arī par to, kā kļūt par tiesnesi, kādām īpašībām ir jāpiemīt, bet kādi cilvēki nevar kļūt par tiesnešiem un arī citus jautājumus.   

Ar senatoriem sarunājas Sandra Zīle, Mārcis Eduards Vernušs un Beatrise Bērtaite, bet jautājumus, ko vaicāt, sagatavoja Rīgas Franču liceja 11.klašu skolēni (skolotāja Lita Silova) un Rīgas Angļu ģimnāzijas 12.klašu skolēni (skolotāja Andra Rektina). 

Visas trīs videointervijas tiek publiskotas Augstākās tiesas YouTube kanālā un tiesas mājaslapā, padarot tās pieejamas plašai sabiedrībai. Augstākā tiesa aicina tās izmantot skolās sociālo zinību stundās, kā arī augstskolās studiju procesā.  

Videosarunas skatiet šeit:  

  • Tiesas loma demokrātiskā tiesiskā valstī
  • Lietu veidi tiesā un tiesu sistēma
  • Tiesnesis – profesija un cilvēks

Par projektu 

Tiesiski izglītotai sabiedrībai pamati liekami jau skolas gados, tādēļ arī Augstākajai tiesai rūp skolēnu un jauniešu tiesiskā izglītošana. Tā ir daļa no tiesībpratības jeb izpratnes par tiesībām un pienākumiem, kā arī spējas tos īstenot reālās dzīves situācijās.  

Augstākā tiesa realizē Skolēnu izglītošanas projektu – izveidotas animācijas filmiņas, mācību materiāli skolēniem un metodiskie materiāli skolotājiem, tiesā notiek tiesību zinību stundas un ekskursijas. Šodien publiskotās videosarunas ir daļa no šī projekta.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI