DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Pirmizrādi piedzīvos Ivara Zviedra dokumentālā īsfilma “Kaprači” 

Publicitātes foto

Starptautiskā dokumentālā kino festivāla “ArtDocFest/Riga” konkursa programmas “Baltic Focus” ietvaros 5. martā kinoteātrī “Splendid Palace” pirmo reizi tiks rādīta Ivara Zviedra filma “Kaprači” (2023).  

Filma Kaprači tika nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps kā viena no labākajām dokumentālajām īsfilmām,  tajā komponista Krista Auznieka mūzika mijiedarbojas ar vērojošas kameras  filmējumu, radot kino eseju par kapračiem un kapu kultūru Latvijas kapsētās. 

“Ceļiniek, apstājies un apskaties; 

Tas es biju, kas tu esi. 

Kas es esmu, tas tu būsi.” 

Kaprači gatavo mūža mājas mums visiem. Viņi dara savu darbu, stāvot pāri cilvēkiem, kad viņi ir sērās, un kapraču rokas ir pēdējās, kas pieskaras kapa dvielim, apglabājot mirušo pusotru metru zem zemes. 

Latvijā kapu rakšanas un kapsētu tradīcijas ir gadsimtiem senas un nemainīgas, „septiņas pēdas zem zemes”, lāpsta un četri dēļi ir mūžam seni kaprača sabiedrotie. Līdzīgi citām senām profesijām, kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs, amats ceļo no tēviem uz dēliem un no vecākiem kolēģiem uz jaunākiem. Šī profesija ir tikpat mūžīga kā nāve. 

Filma Kaprači iekļauta festivāla ArtDocFest / Riga seansā 5. martā 20:30 kinoteātra Splendid Palace Mazajā zālē, pirms filmas paredzēts tematisks priekšlasījums, bet pēc tās – skatītāju saruna ar režisoru.  

Filma tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, radošo komandu veido režisors un operators Ivars Zviedris, komponists Krists Auznieks, montāžas režisors Haralds Ozols, skaņu režisors Ģirts Bišs, animācijas studija SHADE, studija Dokumentālists, Emma Daniela Grāpe.  

Režisors un operators Ivars Zviedris ir viens no pēdējā laika titulētākajiem dokumentālā kino autoriem Latvijā, ar Lielā Kristapa balvām un nominācijām atzīmētas viņa filmas Bahs pret Covid (2022), Uz neredzīti, Brasa! (2021), Valkātājs (2020), Rezidenti (2017), Dokumentālists (2012), Bēgums (2009).  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI